FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija povezuje mala poduzeća s ulagačima modelom društvenih mreža

Autor: gple
MILANO, 2. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Talijanski burzovni operater Borsa Italiana i ministarstvo financija odlučili su se poslužiti modelom internetskih društvenih mreža kako bi povezali mala poduzeća s privatnim ulagačima i tako im pomogli da se prošire u inozemstvo.

Tisuće malih poduzeća u obiteljskom vlasništvu čine kičmu talijanske industrije ali povremeno imaju teškoća s financiranjem pri nastojanju da uspješno konkuriraju i u inozemstvu.

Banke im trenutno nevoljko odobravaju kredite jer zaziru od rizika i nastoje poboljšati kapitalne pozicije kako bi se uskladile s europskim regulatornim zahtjevima.

Poduzeća ujedno tragaju i za privatnim ulagačima koji su skloni dugoročnijem angažmanu.

Novi projekt Borsa Italiane i ministarstva financija trebao bi im pomoći da privuku nova ulaganja preko specijalizirane stranice na internetu.

Projekt je nazvan Elite a uključuje, između ostalog, seminare koje će organizirati milanska visoka poslovna škola Bocconi i Londonska burza, inače vlasnik Borse Italiane.

"Elite bi trebao otvoriti vrata tržišta kapitala brzorastućim malim i srednjim poduzećima. Projekt nalikuje društvenoj mreži koja uspostavlja pozitivnu vezu između poduzeća i ulagača", objavio je Raffaele Jerusalmi prilikom predstavljanja projekta.

Trideset poduzeća odabrano je među 100 kandidata i projekt ulazi u početnu fazu.

"Seminar je tek počeo a trajat će od četiri do šest mjeseci, ovisno o potrebama pojedinih menadžera", kazala je za Reuters Barbara Lunghi, čelnica odjela za mala i srednja poduzeća pri Borsa Italiani.

Nakon završetka seminara menadžeri će morati efikasnije preustrojiti poslovanje, transparentnije izvješćivati o poslovnim rezultatima i kreirati jasnu razvojnu strategiju.

Samo oni koji dobiju "potvrdu kvalitete" ući će u završnu fazu projekta u kojoj će se nastojati povećati vrijednost njihova poduzeća ugovorima s ulagačima i/ili uvrštavanjem dionica poduzeća u burzovne kotacije.

"Za vrijeme tih faza projekta mala i srednja poduzeća imat će prilike povezati se modelom društvene mreže s privatnim investicijskim fondovima, na pojedinačnoj bazi ili na grupnim sastancima. Potpisali smo sporazum sa 16 privatnih investicijskih i fondova za rizična ulaganja koji su gladni novih prilika za ulaganja", tumači Lunghi.

Odabranih 30 poduzeća ima godišnje prihode u rasponu od devet do 405 milijuna eura ali redom imaju snažan potencijal za rast, budući da su u proteklih nekoliko godina ostvarili prosječnu stopu rasta od 20 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙