FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: nisu li građani ipak zaslužili ljepšu prvosvibanjsku čestitku od svoje Vlade

Autor: dsta
ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u dopisu premijeru Zoranu Milanoviću u povudu povećanja cijena struje i plina ocjenjuju da je očigledno kako je Vladi hladna ekonomska logika bliža od skrbi za ogroman broj građana te pitaju nisu li građani ipak zaslužili ljepšu prvosvibanjsku čestitku od svoje Vlade.

Zamjeraju Vladi da se ni oko toga nije željela posavjetovati sa socijalnim partnerima, odnosno barem sa sindikatima, koji su upozoravali na pogubne posljedice na već snažno uzdrmani standard građana poskupljenja goriva, komunalija, kao i lančana poskupljenja izazvana povećanjem PDV-a, a sada i struje i plina. Očigledno je, navode iz NHS-a, kako Vladi ni na pamet nije palo predložiti barem sjednicu GSV-a na temu najavljenih poskupljenja.

Iz NHS pitaju Vladu da li doista misle kako građani mogu živjeti od obećanja da će im biti bolje, a što im se ponavlja već dugi niz godina i od različitih vlada, a ova Vlada taj kontinuitet samo nastavlja.

U uvjetima u kojima tri četvrtine građana izjavljuje kako ima problema sa pokrićem redovnih mjesečnih troškova, kad je 68 posto plaća ispod prosječne, kad je visina minimalne neto plaće na granici siromaštva baš kao i prosječna mirovina, kad je 340.000 nezaposlenih, ne dižu se barem one cijene koje Vlada ima pod svojim nadzorom, ako jest socijalno osjetljiva, smatraju u NHS.

Nakon što su minulih godina hrvatski građani ostajali bez svojih tvornica, radnih mjesta, plaća i materijalnih prava, bez svojih radničkih prava, a mladi bez prava na posao i obitelj, nakon što su se doista odricali svega u svrhu nekakvog obećavanog boljitka koji se nikako nije događao, kako još bilo koja vlast može tražiti njihova daljnja odricanja kad većini gotovo ništa nije ni preostalo, pitaju iz NHS-a.

U dopisu premijeru, koji je potpisao predsjednik NHS-a Krešimir Sever, pitanju i "zar vas doista ne brine kako će velika većina građana živjeti nakon ovih najnovijih poskupljenja" i "zar doista vjerujete kako problema s preživljavanjem u Hrvatskoj ima onih 18 - 20 posto statistički krajnje siromašnih, a ne puno veći broj građana.

c(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙