FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grass osuđuje odluku Izraela

Autor: mtro
BERLIN, 11. travnja 2012. (Hina/AFP) - Njemački pisac Guenter Grass je u tekstu koji će biti objavljen u četvrtak kritizirao odluku Izraela kojom ga proglašava nepoželjnom osobom i tu odluku uspoređuje sa zabranom ulaska u DDR i Mianmar.

"Tri puta mi je zabranjen ulazak na područje neke zemlje", piše on u tekstu koji će u četvrtak objaviti njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung i podsjeća da mu je bio zabranjen ulazak i u DDR i u Mianmar 1986.

"U ta dva slučaja su primjenjeni postupci uobičajeni u diktaturama. A sada me ministar unutrašnjih poslova jedne demokratske zemlje, Izraela

kažnjava zabranom ulaska u zemlju", piše Grass.

Grass zatim naglašava sličnost toga postupka s djelovanjem Ericha Mielekea, bivšeg šefa Stasija - svemoćne političke policije istočnonjemačkog režima.

Izrael je u nedjelju objavio da je njemački književnik Guenter Grass 'persona non grata' u toj zemlji, nakon objave pjesme u kojoj tvrdi da je Izrael, a ne Iran, sa svojim nuklearnim arsenalom prijetnja svjetskom miru.

Grass, ljevičarski pisac koji je svojim djelom preispitivao nacističku prošlost svoje zemlje, 2006. je priznao da je u mladosti pripadao Waffen SS-u, elitnim postrojbama Adolfa Hitlera.

(Hina) xtm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙