FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran pozdravlja Grassove optužbe Izraela

Autor: mtro
TEHERAN, 7. travnja 2012. (Hina/AFP) - Iran je u subotu pozdravio optužbe njemačkog dobitnika Nobelove nagrade Guentera Grassa koji u jednoj pjesmi kritizira Izrael da si daje za pravo vojno napasti sporni iranski nuklearni program.

U pismu upućenom "poštovanom piscu Guenteru Grassu" zamjenik ministra kulture Džavad Šamakdari je odao počast njemačkom piscu jer je "rekao istinu i nada se da će to probuditi uspavanu savjest Zapada", prenose iranski mediji.

Grass (84) je izazvao burne reakcije u Njemačkoj i Izraelu nakon što je u pjesmi koju je u ponedjeljak objavio njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung, optužio Izrael da prijeti svjetskom miru prisvajanjem prava da napadne Iran.

Izrael uporno optužuje Iran da razvija nuklearni program u vojne svrhe i tako predstavlja opasnost za Izrael, što Teheran niječe.

Iranski čelnici redovno pozivaju na brisanje Izraela sa zemljovida, jedine nuklearne sile u regiji i nazivaju ga "kancerogenim tumorom" Bliskog istoka.

Iranski dužnosnik Šamakdari ističe da Grassova pjesma prikazuje autorov osjećaj odgovornosti. "Istina bi trebala probuditi savjest Zapada koji šuti. Pisci perima mogu spriječiti tragedije", rekao je.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙