FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan: stanje u Siriji i dalje je neprihvatljivo

Autor: mtau
NEW YORK, 24. travnja 2012. (Hina/AFP) - Posebni izaslanik UN-a za Siriju Kofi Annan kazao je u utorak Vijeću sigurnosti da je stanje u Siriji i dalje neprihvatljivo, te se založio za hitno raspoređivanje 300 promatrača na terenu.

"Potrebno je hitno razmještanje misije jer bi to moglo imati pozitivan utjecaj na situaciju", rekao je Annan čije je riječi agenciji France presse prenio jedan diplomat koji je želio ostati neimenovan. Annan se naime Vijeću sigurnosti obratio video vezom što je bilo zatvoreno za javnost.

Pred Vijećem sigurnosti, šef mirovnih operacija Francuz Herve Ladsous rekao je da će 100 promatrača doći u Siriju kroz mjesec dana, od kojih 30 do kraja tjedna, rekao je isti diplomat.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon trebao bi tijekom sljedećih dana imenovati šefa promatračke misije.

Promatrači koji su već na terenu u utorak su posjetili nekoliko gradova, među kojima i Hamu gdje su sirijske snage sigurnosti jučer ubile više od 30 civila, unatoč prekidu vatre.

Zadaća je promatrača nadzirati prekid vatre predviđen u okviru Annanovog plana te pomoći da se provede nekoliko točaka: vraćanje oružja u vojarne, oslobađanje političkih zatvorenika, te otvaranje političkog dijaloga između vlasti i oporbe.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙