FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi promatrači u Siriji sutra, reakcije na rezoluciju pozitivne

Autor: mtau
NEW YORK, 14. travnja 2012. (Hina/AFP) - Prvi promatrači UN-a, čija je zadaća nadzirati prekid vatre u Siriji, stići će u nedjelju u tu zemlju, objavio je glasnogovornik UN-a u New Yorku.

"Pet ili šest vojnih promatrača krenulo je zrakoplovom" čim je Vijeće sigurnosti odobrilo slanje pripremne misije za nadzor prekida vatre, kazao je za AFP glasnogovornik Kieran Dwyer. Oni će vjerojatno stići u Siriju sutra, a tijekom sljedećih dana slijedit će ih još 25 promatrača.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu usvojilo rezoluciju kojom se daje zeleno svjetlo slanju promatrača koji bi trebali nadgledati krhki prekid vatre u Siriji.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kazao je u subotu da sirijska vlada ima odgovornost zaustaviti nasilje u zemlji i povući snage iz urbanih područja, u skladu s mirovnim planom međunarodnog posrednika Kofija Annana, javio je Reuters.

Ban Ki-moon i Kofi Annan, koji su se sastali u Ženevi, objavili su priopćenje u kojem pozdravljaju usvajanje rezolucije te kažu kako bi bilo najbolje promatrače rasporediti "što je prije moguće".

"Glavni tajnik ponovio je da je na vladi Sirije primarna odgovornost da zaustavi nasilje i povuče svoje snage", kaže se u priopćenju.

London je također pozdravio usvajanje rezolucije te pozvao sirijski režim da poštuje slobodu kretanja promatrača.

"Pozdravljam jednoglasno usvajanje" od strane 15 članica Vijeća sigurnosti rezolucije o Siriji, rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u priopćenju objavljenom u Londonu.

"Ta misija je ključna etapa u potpori prekidu vatre u Siriji. Iznimno je važno da počne raditi hitno i bez odgode. Tražim od svih strana da poštuju prekid vatre kako bi se omogućilo promatračkoj misiji da se razmjesti i provede svoju zadaću", dodao je.

Sirijska oporba također je izrazila zadovoljstvo rezolucijom Vijeća sigurnosti.

U priopćenju oporbenog Sirijskog nacionalnog vijeća kaže se da je to tijelo spremno djelovati kako bi uspio Annanov plan o prekidu vatre, nakon godinu dana rata u kojem su poginule tisuće ljudi.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙