FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN bi mogao u petak odobriti promatračku misiju u Siriji

Autor: akoz
NEW YORK, 12. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN u petak bi moglo odobriti rezoluciju o slanju nenaoružanih UN-ovih promatrača u Siriju kako bi nadzirali krhko primirje u toj zemlji, rekli su diplomati.

Izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan je za nadzor primirja zatražio je 200 do 250 UN-ovih promatrača. Vijeće sigurnosti bi se kasnije u četvrtak trebalao sastati kako bi raspravilo o nacrtu rezolucije za odobrenje promatračke misije.

"Nadamo se da bi već sutra mogli usvojiti rezoluciju Vijeća sigurnosti o razmještanju te prve skupine promatrača", rekao je ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin.

"Za potpuno razmještanje misije bit će potrebno neko vrijeme... Ako uspijemo tamo poslati 20 do 30 promatrača početkom idućeg tjedna bit će to vrlo dobro. Ako uspijemo poslati još više u idućih nekoliko dana, još bolje", rekao je.

Annan je u četvrtak izvijestio 15-ročlano Vijeće sigurnosti o stanju u Siriji. Sirijski veelposlanik pri UN-u Bašar Džafari rekao je da su "jutros oružane skupine osam puta prekršile" sporazum. Džafari je istaknuo da je vlada u Damasku predana suradnji s Kofijem Annanom i ispunjavanju njegovog plana te ustvrdio da je već ispunila zahtjeve za povlačenje vojnika iz gradova.

Povlačenje vojnika iz sirijskih gradova važno je koliko i primirje, istaknuo je kineski veleposlanik Li Baodonog.

"Mi u potpunosti poštujemo plan Kofija Annan od šest točaka i vjerujemo da je primirje vrlo važno kao što je jako važno i povlačenje vojnika sirijske vlade iz gradova", rekao je Li.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙