FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina "Devedesete – cijena domoljublja"

Autor: pgas
SPLIT, 24. travnja 2012. (Hina) - Na tribini pod nazivom "Devedesete - cijena domoljublja", koja je organizirana večeras u Splitu u povodu 21. obljetnice utemeljenja 4. gardijske brigade, upozoreno je kako maha uzima iskrivljivanje istine o Domovinskom ratu i da se na političkoj pozornici i u medijima pokušava obaviti revizija suvremene hrvatske povijesti te istaknuto da se tome treba suprotstaviti činjenicama.

Sveučilišni profesor Slaven Letice je posebice zamjerio bivšemu hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću što je otvorio arhiv prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te u njega pozivao strane novinare i dijelio dokumente.

"Najveći revizionist moderne hrvatske povijesti je Stjepan Mesić", rekao je Letica.

Po tumačenju prof. Letice, u Hrvatskoj postoje dva pristupa ratu – jedan je pristup Drugome svjetskom ratu koji se, kako je rekao, nikako ne smije zaboraviti te se na televizijama stalno prikazuju partizanski filmovi, a drugi je pristup Domovinskom ratu kojeg se pokušava zaboraviti i o njemu nema sadržaja u televizijskim programima.

"Domovinski rat neće biti zaboravljen jer će se pojaviti djeca i unuci ratnika i neće to dozvoliti", istaknuo je Letica. On je također kritizirao "liberalne intelektualce" u Hrvatskoj rekavši kako "oni nisu željeli hrvatsku državu".

Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor je predstavio svoju najnoviju knjigu "Velikosrpska agresija na Hrvatsku 90-ih", koja je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku a u njoj se, kako je rekao, objašnjavaju uzroci i tijek rata. "Ovom knjigom pokušavam objasniti da Oluja nije bila zločinački pothvat te da u njoj nije bilo prekomjernog granatiranja", rekao je dr. Nazor.

On je ponovno odbacio optužbe da je nakon vojno-redarstvene operacije Oluja bilo masovnih likvidacija. "Nakon Oluje na oslobođenim je prostorima, prema najnovijim podatcima, spašeno 10.504 osobe od kojih su više od 70 posto bili Srbi", istaknuo je dr. Nazor.

Dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu fra Ante Vučković ocijenio je da interpretacije Domovinskog rata "ranjavaju naše ljude".

"Interpretacije Domovinskog rata imaju velik interes, ali one mogu biti od pomoći ukoliko su utemeljene na činjenicama", kazao je fra Vučković.

Po njegovim riječima, većina ljudi u Hrvatskoj živi u "obzoru kršćanstva" i nemoguće je ići "u nametnuti rat odričući se svojih najdubljih kršćanskih uvjerenja".

"Biblija pamti žrtvu, pamti ubijenog i ne dozvoljava da žrtva bude zaboravljena, a to je od iznimne važnosti za hrvatski narod", rekao je fra Vučković.

Brigadiri Milan Perković i Jozo Šerić govorili su o ratnom putu 4. gardijske brigade. Na tribini, koju je organizirala Udruga veterana 4. gardijske brigade, prikazan je i polusatni dokumentarni film o Domovinskom ratu.

4. gardijska brigada utemeljena je 28. travnja 1991. u splitskoj Vili Dalmacija, a središnje obilježavanje 21. obljetnice njezina osnutka je u subotu, 28. travnja ove godine.

(Hina) xpgas ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙