FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - od subote, 21. travnja do ponedjeljka, 23. travnja

Autor: smar
ZAGREB, 20. travnja 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za razdoblje od subote, 21. travnja do ponedjeljka, 23. travnja:

Subota, 21. travnja

--------------------------

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočit će akciji čišćenja okoliša "Zelena čistka" (10,45 sati, Ulica Kneza Branimira, nasuprot Poslovnog centra Zavrtnica, Zavrtnica 17), a nakon toga nazočit će otvorenju Green City Projecta u prigodi obilježavanja Dana planete Zemlje (11,30 sati, Trg Petra Preradovića).

ZAGREB - Velikoj akciji čišćenja nelegalnih odlagališta otpada "Zelena čistka" pridružit će se ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy (9 sati, lokacija Branimirova - Retkovci III). Kampanja "Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš", koja se provodi u sklopu globalnog pokreta "Let's do it!" i svjetske akcije "World cleanup 2012." najveća je akcija čišćenja nelegalnih odlagališta otpada, a Hrvatska će se toj međunarodnoj akciji pridružiti prvi put. U akciju su se uključile sve županije te više od 60 gradova i općina, a održat će se na više od tisuću lokacija diljem Hrvatske.

RIJEKA – U Brodogradilištu 3. maj u more će biti porinuta teglenica "Paula", koja se u tom brodogradilištu gradi za belgijsku tvrtku SARENS NV Meise (11 sati, navoz br. 2).

OPATIJA – Nakon ekološke akcije čišćenja nelegalnih odlagališta otpada diljem Hrvatske u sklopu kampanje „Zelena čistka – jedan dana za čišti okoliš“, koja će se održati u više od 60 gradova i općina, bit će održana završna konferencija za novinare (17 sati, Hotel "Bristol", Ulica Maršala Tita 108).

SPLIT - Svečano otvaranje 22. Marulićevih dana i dodjela nagrada Ministarstva kulture "Marin Držić" (20 sati, Hrvatsko narodno kazalište Split, Trg Gaje Bulata 1). Festival se održava pod pokroviteljstvom i uz potporu Ministarstva kulture, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split. Po izboru ovogodišnje izbornice Gordane Ostović bit će prikazano devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.

SPLIT - Svečanost u povodu "Dana hrvatske knjige" i dodjela nagrada "Judita", "Davidias" i "Slavić" (19 sati, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Trg braće Radića 7). Nagradu "Davidias" koja se dodjeljuje za studiju ili najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike, dobili su Vladimir Bubrin i Vinko Grubišić, nagradu "Judita" koja se dodjeljuje za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini u 2011. godini dobio je Stipe Botica, a nagradu "Slavić" za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac u 2011. godini dobila je Ankica Tomić za roman "Naročito ljeti". Nagrade će uručiti predsjednik DHK Božidar Petrač.

ZAGREB - Dodjela "Velike nagrade" Dana hrvatskog filma (DHF) (20,30 sati, Kino SC, Savska cesta 25).

VARAŽDIN - Otvorenje izložbe "Miljenko Stančić - 35 godina poslije" (18 sati, Galerijski centar Varaždin, Trg Miljenka Stančića). Izložba će predstaviti neka od najznačajnijih, ali i rijetko javnosti prezentirana djela umjetnika koja su sakupljena sa različitih strana, od obiteljskog vlasništva, privatnih kolekcionara, Grada Varaždina i Gradskog muzeja Varaždin.

Nedjelja, 22. travnja

---------------------------

JASENOVAC - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem sudjelovat će na Spomen području Jasenovac na obilježavanju 67. obljetnice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac te na komemoraciji. Predsjednik Josipović položit će vijenac u znak sjećanja na 67. obljetnicu proboja iz koncentracijskog logora (10,30 sati, kod spomenika Jasenovački cvijet) a predviđeno je i obraćanje predsjednika Josipovića nazočnima. Također, okupljenima će se, uz predsjednicu Savjeta Spomen područja Jasenovac Katicu Sedmak i predstavnicu jasenovačkih zatočenika Brigitu Knežević, obratiti i drugi visoki državni dužnosnici. (9,30 sati okupljanje ispred zgrade Memorijalnog muzeja, Spomen područje Jasenovac).

PLITVICE - U povodu Dana planeta Zemlje ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy susrest će se na radnom sastanku s predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša i prirode. Na godišnjem druženju razgovarat će se o novim politikama Ministarstva u području zaštite okoliša te o prijedlozima novih Zakona o otpadu, Zakona o zaštiti okoliša te Zakona o zaštiti prirode (10 sati, Nacionalni park Plitvička jezera, kongresna dvorana hotela Jezero). Nakon završetka sastanka predviđene su izjave za medije (oko 13 sati).

Ponedjeljak, 23. travnja

--------------------------------

SENJ - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočit će svečanoj sjednici prigodom Dana grada Senja, a predviđeno je i obraćanje Predsjednika Republike (13 sati, Tvrđava Nehaj). Nakon toga, predsjednik Josipović obići će Gradski muzej (16 sati, Milana Ogrizovića 5) i stalni postav Sakralne baštine Senj (16,40 sati, katedrala Sv. Marije).

ZAGREB - Čitanjem Barišićevih iskaza na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se suđenje u slučaju "Fimi media". Nakon Barišića, suđenje HDZ-u, Sanaderu i nekadašnjim stranačkim dužnosnicima u slučaju "Fimi medija" nastavit će se ispitivanjem ostalih optuženika koji su priznali krivnju. Uz Barišića to su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu održat će se pripremno ročište u slučaju samozvanog bivšeg premijera tzv. SAO krajine Borislava Mikelića, kojem je odobreno ponavljanje postupka, u kojem je 1993. godine u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila na području Petrinje. Mikelić je nakon "Oluje" pobjegao u Beograd, gdje i danas živi, a po riječima njegovog branitelja Silvija Degana, neće se pojaviti na pripremnom ročištu pred sucem Željkom Horvatovićem (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Konferencija pod nazivom "Smjernice za razvoj mirovinskoga sustava u RH" - Kako do pravednog i održivog mirovinskoga sustava u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava (9 sati, Hypo centar, Slavonska avenija 6 ). Cilj konferencije je okupiti zainteresirane strane i potaknuti raspravu o važnim smjernicama razvoja mirovinskoga sustava. Nakon analize sadašnjeg stanja, teme na konferenciji bit će usmjerene na tri područja: stvaranja održivog sustava generacijske solidarnosti, razvoju kapitaliziranog mirovinskoga sustava i pravednijem sustavu mirovinskoga prava za nove mirovine. Na konferenciji će sudjelovati ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predsjednik HSU Silvano Hrelja, glavni direktor HUP-a Davor Majetić i viši ekonomist Svjetske banke Zoran Anušić.

ZAGREB - U sklopu "Noći knjige", manifestacije koja se organizira u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava, održat će se tribina "Knjiga u krupnom planu" na kojoj će se razgovarati o knjizi, njezinu statusu i budućnosti u hrvatskom društvu (18 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4). Prema najavama organizatora, na tribini će sudjelovati i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te ravnateljica NSK Dunja Sajter Šverko.

ZAGREB - Svečanu dodjela nagrade Hrvatskog novinarskog društva (HND) "Velebitska degenija" za 2011. godinu u povodu Dana planeta Zemlje (12 sati, Velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2). Nagrada se sastoji od skulpture, rada akademskog kipara Stjepana Divkovića kao i novčanog dijela.

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙