FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U slovenskom parlamentu počele rasprave o rebalansu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 24. travnja 2012.(Hina) - Slovenski parlament započeo je u utorak raspravu o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu pred parlamentarnim odborima, ali je zbog žestokih otpora vladinim mjerama štednje ključna izvanredna sjednica na kojemu bi on trebao biti potvrđen odgođena sa 7. svibnja na 10. svibnja.

Predloženim rebalansom s 9 milijardi eura proračunskih rashoda, uz planirane prihode od 7,9 milijardi eura, vlada premijera Janeza Janše namjerava prepoloviti prošlogodišnji deficit od 6,4 posto BDP-a rezanjem plaća u javnom sektoru, ali i smanjivanjem nadoknada za nezaposlene, porodilje, regresa i nekih drugih prava.

Vladine mjere, oko kojih su dvije oporbene stranke veoma suzdržane i zbog kojih su sindikati javnih službenika prošle srijede štrajkali, u utorak je podržala koalicijska većina na parlamentarnim odborima za vanjsku politiku i europske poslove. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec podržao je mjere štednje te rekao da će njegovo ministarstvo ove godine na raspolaganju imati manje od 90 milijuna eura, što je deset milijuna manje nego lani. U ministarstvu zato planiraju umiroviti dio diplomata koji za to ispunjavaju uvjete, a vlada će po Erjavčevim najavama ovog tjedna odlučivati i o racionalizaciji diplomatskih predstavništava u inozemstvu.

Vlada koju vodi premijer Janez Janša potvrdila je da će izvanredno zasjedanje parlamenta na kojemu će se odlučivati o rebalansu i mjerama štednje održati u najboljem slučaju 10. svibnja, a ne tri dana ranije kako je planirala, te da je spremna popustiti kad je riječ o smanjivanju prava rodilja i nezaposlenih, što bi pogodilo mlade obitelji.

Time se želi dati manevarski prostor za pregovore sa sindikatima koji se zbog najave smanjivanja plaća i socijalnih prava mjerama suprotstavljaju i navode da bi ključni zakon o uravnoteženju javnih financija i uštedama od 812 milijuna eura mogli srušiti na referendumu.

Razočaran što u svojim naporima za stabilizaciju javnih financija nije dobio punu potporu Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) i Pozitivne Slovenije (PS) nesuđenog mandatara Zorana Jankovića, Janša je u ponedjeljak nakon susreta s predsjednicima parlamentarnih stranaka izjavio da je vladajuća koalicija u svojim nastojanjima ostala sama. Koalicija je jedinstvena i odlučna u nastojanju da financijski stabilizira Sloveniju kako bi omogućila njen gospodarski oporavak, dok ponašanje dviju oporbenih stranaka pokazuje da su spremne državu "ostaviti na cjedilu", rekao je Janša, dodajući da je njegova vlada spremna prihvatiti tu realnost i odluke donijeti sama.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk je, međutim, u razgovoru za Slovensku televiziju o vladinim mjerama štednje u ponedjeljak navečer govorio vrlo kritično upozorivši vladu da mora paziti kako mjere štednje ne bi pogodile posebno ranjive skupine poput mladih obitelji te voditi računa da do gospodarskog oporavka u Sloveniji ne može doći samo smanjivanjem poreza. Tuerk je zato pozvao vladu, sindikate i oporbu da raspravu o mjerama štednje i smanjivanju socijalnih prava nastave i nađu odgovarajuća rješenja.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙