FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sredstva obećana MMF-u premašit će 400 milijardi dolara

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 20. travnja 2012. (Hina) Očekuje se da će Međunarodni monetarni fond (MMF) objaviti jačanje svojih resursa za više od 400 milijardi dolara što će mu omogućiti da se bavi potencijalnim pogoršanjem europske dužničke krize, izvijestio je u petak The Wall Street Journal, pozivajući se na dužnosnike iz skupine G-20.

MMF je ovoga tjedna upozorio da problemi Europe i dalje prijete gurnuti globalnu ekonomiju u dulje razdoblje usporavanja i uzrokovati još jednu globalnu financijsku krizu, iako su nedavni napori europskih dužnosnika na rješavanju krize pomogli svjetskom gospodarstvu.

Izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde izjavila je da potencijalna potražnja za zajmovima Fonda daleko nadmašuje sadašnje resurse.

Do sada su se članice MMF-a obvezale na izdvajanje 377 milijarde dolara dodatnih sredstava, a s obećanjima nekoliko ključnih novih gospodarstava, uključujući Kinu i Brazil, ukupni iznos premašuje ciljanih 400 milijardi dolara, kazali su dužnosnici.

Neke od tih zemalja možda neće precizno odrediti svoje doprinose MMF-u sve do lipanjskog summita čelnika G-20, navodi WSJ.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka članica G-20 sastali su se na marginama proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu. Duga kriza eurozone i dalje je središtu pozornosti tih razgovora, rekli su dužnosnici.

Doprinosi iz G-20 i drugih zemalja gotovo će udvostručiti resurse MMF-a namijenjene kreditiranju na gotovo 700 milijardi dolara.

To znači da će MMF moći poduprijeti napore hitnih fondova eurozone i Europske središnje banke kako bi se smanjili dugovi i financijski problemi zemalja eurozone.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙