FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas usvojila Okvirni program izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina po modelu javno-privatnog partnerstva, procijenjene kapitalne vrijednosti od 14,8 milijardi kuna. Time se planira pokrenuti novi investicijski ciklus koji više ne može biti pretežno oslonjen na proračun i državna sredstva, već mora što je više moguće uključiti privatni kapital, poručio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Radi se o okvirnom programu koji se odnosi na javne građevine na području školstva, odgoja i obrazovanja, zdravstva, znanosti, pravosuđa, kulture, socijalne skrbi, obrane i dr. Iznos od gotovo 15 milijardi kuna je granični iznos za koji smatramo da je moguće dosegnuti, no vjerojatno će se rezultati kretati između 50 i 100 posto od okvirnog programa, procijenio je Čačić. Neki su projekti vrlo jednostavni i mogu početi odmah, a drugi, poput bolnica, puno su zahtjevniji. Najveći segment su škole, za koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pripremilo katalog od 338 objekata, procijenjene vrijednosti od 6,2 milijarde kuna, rekao je ministar Željko Jovanović. Zanimljiv projekt bit će i kompleks Vladinih zgrada u okviru višenamjenskog "Projekta Sava", istaknuo je Čačić koji je ponovi da je sadašnje korištenje Vladinih zgrada potpuno neracionalno. Vlada trenutno u Zagrebu koristi prostore na čak 188 lokacija, ukupne površine 400.000 četvornih metara, pri čemu je 80.000 četvornih metara unajmljeno, za što se plaća 5,3 milijuna eura.

ZAGREB - Vlada je danas predsjednicima i članovima uprava državnih poduzeća ukinula pravo na visoke otpremnine, tzv. "zlatni padobran", te im umjesto toga omogućila pristojne plaće i isplatu godišnje nagrade u slučaju pozitivnog poslovanja. Dosad su odlukom bivše Vlade plaće menadžmenta u državnim tvrtkama bile izjednačene s najvišim dužnosničkim plaćama, što je populistička odluka, rekao je premijer Zoran Milanović. U državnim poduzećima koja djeluju na tržištu čelni ljudi imaju višestruko manje plaće od tržišne konkurencije, što je neodrživo i onemogućava dolazak talenata u takve tvrtke. S druge strane, nekim menadžerima osigurane su velike otpremnine, tzv. zlatni padobrani, što se vidjelo zadnjih mjeseci kada su neki čelnici državnih poduzeća otišli s otpremninama od više stotina tisuća kuna. Taj sustav visokih otpremnina sada se ukida, a menadžeri državnih tvrtki dobit će pristojnu plaću i mogućnost nagrade ako se prema razrađenim kriterijima pokaže da je tvrtka poslovala dobro ili je smanjila gubitak, naglasio je Milanović. Pravo na nagradu imat će isključivo predsjednik i članovi uprave tvrtki koje posluju s dobiti u 2012. i u kojima je nadzorni odbor pozitivno ocijenio realizaciju plana restrukturiranja, te onih tvrtki gdje se ne posluje s dobiti u 2012. ali su smanjeni gubici, a nadzorni odbor je ocijenio da je poslovanje u skladu s poslovnim planom, te je pozitivno ocijenio realizaciju plana restrukturiranja.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost da se za posao unosa podataka iz popisa stanovništva, kućanstava i stanova, koji je proveo Državni zavod za statistiku prošle godine, putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje angažira do 400 osoba na određeno vrijeme. Očito je da se s obradom podataka kasni i donosimo odluku da se iz proračuna osigura 8,64 milijuna kuna u startu za 400 osoba, a potencijalno još 200 osoba, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji je naglasio kako je važno da Hrvatska što prije sazna podatke iz popisa stanovništva koji su sociološki, gospodarski i politički bitni. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić naglasio je kako će se tom odlukom omogućiti angažiranje građana koji su dugotrajno nezaposleni na Zavodu za zapošljavanje.

ZAGREB - Jadranska regija, uključujući Hrvatsku, jedna je od najatraktivnijih ulagačkih destinacija u Europi za sve profile ulaganja, ali s obzirom na krizu u većini zemalja te regije te svojevrsni nered na tržištu i relativno visoke cijene, investicije u mnogim zemljama regije još uvijek nisu krenule onim zamahom kojim bi mogle s obzirom na potencijal i interes investitora. Istaknuto je to na prvim panelima kojima je danas započeo 1. međunarodni sajam investicijskih projekata i komercijalnih nekretnina za jadransku regiju Rexpo Zagreb 2012. Dvodnevni sajam, čije će službeno otvorenje biti danas poslijepodne, u organizaciji zagrebačke tvrtke Expositum okupio je više od 700 sudionika. Sajam je počeo panelom o Hrvatskoj kao novim vratima Europe pri čemu su posebno istaknute mogućnosti luke Rijeka, a sudionici panela o nautičkom turizmu naglasili su kako je to najperspektivniji oblik turizma jadranske regije u kojem se idućih godina očekuju veći investicijski ciklusi. Bilo je riječi i o privlačenju private equity ulaganja u regiju u kojoj se, po riječima predsjednice Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije Mirne Marović, godišnje otprilike privuče oko 250 milijuna eura equity kapitala godišnje. U Hrvatskoj je to za sada godišnje tek oko 10-ak milijuna eura što je, smatra Marović, pokazatelj da postoji prostor za rast takvih ulaganja.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras primio je predstavnike uglednih japanskih tvrtki, članica japanske udruge poslodavaca Keidanren i s njima razgovarao o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje dviju zemalja. Nakon sastanka, šef japanskog izaslanstva Shinichi Yokoyama istaknuo je interes japanskih gospodarstvenika za ulaganja u energetiku te kazao da se ulaskom Hrvatske u EU otvaraju veliki gospodarski potencijali. Razvoj suradnje po njegovim je riječima moguć i u turizmu pri čemu je podsjetio da je 2003. Hrvatsku posjetilo 16 tisuća, a 2009. godine 160 tisuća japanskih turista. Ako je dolazak turista povećan 10 puta, zašto toliko ne bi bila povećana i robna razmjena, pita se Yokoyama. Željeli smo vidjeti koji su potencijali gospodarske suradnje, pri čemu nam je jako interesantno da Japanci u Hrvatskoj ostvare poneku proizvodnu investiciju, kaže Maras. Japansko izaslanstvo je prije sastanka s ministrom Marasom sudjelovalo na Hrvatsko-japanskom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Sektori infrastrukture, energetike, graditeljstva i turizma područja su suradnje koje zanimaju japanske tvrtke, posebice u kontekstu ulaska Hrvatske u EU, istaknuto je na skupu u HGK.

OSIJEK - Radničko vijeće i Nezavisni sindikat osječke Pivovare osudili su danas kao nezakonitu najavu uprave te tvrtke o davanju otkaza za 50 djelatnika, koji su, kako kažu, isključivo članovi ovoga sindikata, a dio njih su i članovi Radničkog vijeća. Predsjednik Radničkog vijeća Darko Andrašek rekao je na konferenciji za novinare kako uprava radnicima nudi da podnesu zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu te bi tako dobili i 110.000 kuna otpremnine, ali ih i upozorila da će, ako to ne učine, biti proglašeni tehnološkim viškom i dobiti minimalne, zakonom propisane, otpremnine. Takav potez Uprave Andrašek je nazvao nezakonitim i nedopuštenim, jer u Pivovari i njenim tvrtkama-kćerima radi više od 50 radnika na određeno vrijeme. Odbacio je obrazloženje uprave kako je 50 radnika potrebno otpustiti zbog teške finacijske situacije, zapitavši kako tvrtka, ako je u takvoj situaciji, može osigurati ukupno 5,5 milijuna kuna za otpremnine 50-torici radnika. Neprodužavanje ugovora radnicima, koji rade na određeno vrijeme, tvrtku ne bi koštalo ništa, jer se ne radi o otkazu, a eventualnim davanjem otkaza i isplatom višemilijunskih otpremnina uprava bi oštetila tvrtku i pritom počinila kazneno djelo nesavijesnog poslovanje, smatra Andrašek.

ZAGREB - Tvrtka Viadukt objavila je da je potpisala ugovor o izgradnji mosta Menar u Alžiru, vrijedan 21,75 milijuna eura s PDV-om. Investitor je Ministrstvo javnih radova, a rok završetka radova je 24 mjeseca, navodi se u priopćenju objavljenom putem Zagrebačke burze. Viadukt je na natječaj pristupio zajedno s alžirskom tvrtkom SAPTA. Garancije za ovaj izvozni posao dat će Hrvatska banka za obnovu i razvitak, navode iz Viadukta.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 16,5 milijuna kuna, a Crobex je pao za 0,53 posto, na 1.830,14 bodova. Crobex10 istovremeno je pao za 0,58 posto, na 1.001,19 bodova. Najveći promet od 4,6 milijuna kuna ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a koja je pojeftinila za 0,47 posto, na 214,99 kuna. Dionica Belja izgubila je na cijeni za 0,33 posto i dan završila na 85,30 kuna, uz promet od 2,6 milijuna kuna. Po prometu slijedi dionica Vira sa 1,6 milijuna kuna i nepromijenjenom zadnjom cijenom od 445 kuna. Promet veći od milijun kuna ostvaren je još dionicom Valamar Adria Holdinga, 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,81 posto, na 105,01 kunu. Među trgovanijim dionicama cijena je porasla i dionicama Ine za 1,29 posto, Janafa 1,75 posto, Uljanik plovidbe 2,53 posto, a veći rast cijene, za 6,97 posto, bilježi dionica Viadukta. Istovremeno, cijena je pala dionicama Petrokemije za 3,79 posto, AD Plastika za 1,75 posto, Ingre za 1,42 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙