FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati

ZAGREB - Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bile su registrirane 339.882 nezaposlene osobe, što je za 0,9 posto ili 3.069 osoba manje nego u veljači, a za 3 posto ili 9.752 osobe više u odnosu na ožujak prošle godine, objavio je danas HZZ. Tijekom ožujka u evidenciju nezaposlenih bilo je novoprijavljeno 21.726 osoba, što je 15,1 posto manje nego u veljači, a 5,1 posto više nego u ožujku lani. Od toga je 12.486 osoba došlo izravno iz radnoga odnosa, 341 osoba iz drugih poslovnih aktivnosti, 1.155 osoba iz redovitoga školovanja te 7.744 osobe iz neaktivnosti. Ukupno je tijekom ožujka iz evidencije nezaposlenih izašlo 24.795 osoba, što je 45,9 posto više nego u veljači, a 8 posto manje u odnosu na ožujak 2011. Od toga su zaposlene 16.902 osobe, i to 16.542 osobe (97,9 posto) na temelju zasnivanja radnoga odnosa i 360 osoba (2,1 posto) na temelju drugih poslovnih aktivnosti. Najveći apsolutni broj nezaposlenih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (46.360 ili 13,6 posto od ukupnog broja u Hrvatskoj), a najmanji u Ličko-senjskoj županiji (3.462 ili 1 posto). Uspoređujući s istim mjesecom prošle godine, nezaposlenost je smanjena u četiri, a povećana u sedamnaest županija.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da će cijena struje poskupjeti više od 13,5 posto, a pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi u sljedećih mjesec i pol dana. Čačić je podsjetio da već dvije godine postoji suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na poskupljenje od oko 13,5 posto koje nije realizirano, a pošto je u međuvremenu cijena energije u proizvodnji struje generalno porasla nema nikakve dvojbe da će cijena struje poskupjeti, o čemu se, rekao je, rade izračuni. "Značajan dio cijene u proizvodnji struje su nafta i plin i prema tome nema nikakve dvojbe da će ona poskupjeti, izračuni se rade, o tome smo već govorili", rekao je Čačić novinarima prije početka HNS-ovog okruglog stola o suvremenim pristupima rješavanju sporova. Dodao je da će poskupljenje cijene struje sigurno biti više od 13,5 posto. Za datum poskupljenja rekao je da treba pitati HEP. Ta tvrtka, po pisanju medija, zatražit će od Ministarstva gospodarstva i vlade poskupljenje cijene struje od 22 posto, a očekuje da će vlada odobriti poskupljenje od 15 posto.

KOPRIVNICA - Ministar rada i mirovinskog sustava Miradno Mrsić danas je u Koprivnici, komentirajući najavljeno poskupljenje struje, kazao kako jednostavno drugačije ne ide, kako će to biti udar na standard građana, ali i da će socijalno najugroženiji biti zaštićeni. U ovom trenutku hrvatsko gospodarstvo stoji, a sve što radimo, radimo kako bi se ono pokrenulo. Kada do toga dođe, doći će i do porasta broja radnih mjesta i u konačnici do pada nezaposlenosti. Vlada je u proračunu osigurala sredstva koja se tiču socijalnih mjera. Uz sva smanjenja koja smo radili u proračunu, dio koji se odnosi na socijalna davanja, umirovljenike i nezaposlene je povećan. Dakle, predvidjeli smo sredstava koja bi ublažila taj udar, rekao je Mrsić na upit o najavama nekih medija o 15-postotnom poskupljenju struje. Na upit kako će biti riješen problem privremenog i povremenog zapošljavanja u poljoprivredi, Mrsić je najavio kako će tijekom travnja u saborsku proceduru prijedlog zakona koji se odnosi na sezonski rad u poljoprivredi, a išlo bi se na sistem vaučera. Tim bi zakonom bilo obuhvaćeno više od sto tisuća ljudi. Idemo sa sistemom vaučera, koje će kupiti poslodavci, a u kojima će biti sadržana davanja za prvi i drugi mirovinski stup. Prvi radni dan u ispravu sezonskog radnika biti će zalijepljen vaučer, što će po završetku poslova ljudima omogućiti da si upišu radni staž. Sezonski radnici će biti zaštićeni, jer će ta isprava služiti kao jedan oblik ugovora o radu, kazao je Mrsić.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) izrazili su danas zabrinutost zbog najave u medijima o skorom poskupljenju struje, te apelirali na premijera Zorana Milanovića da "ne da zeleno svjetlo poskupljenju električne energije". Bez obzira što mnogi gospodarski i energetski stručnjaci i analitičari godinama upozoravaju da cijene energenata ne mogu i ne smiju biti socijalna kategorija, NHS ističe kako ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da u Hrvatskoj cijene energenata jesu i trebaju ostati socijalnom kategorijom dok se ne stvore uvjeti za povećanje standarda građana, što bi im olakšalo plaćanje većih računa za energiju. Cijene goriva već streme prema nebu, a ostaju bez Vladine intervencije, očito je na počeku i poskupljenje plina (za što također očekujemo da ne date odobrenje), sad još i struja… A tu su već i povećane cijene režija, hrane, povećane rate kredita zbog povećane kamate i sl., ističu iz NHS-a i upozoravaju da će svako poskupljenje struje izazvati domino efekt, lančanu reakciju poskupljenja roba i usluga.

SPLIT - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević potvrdio je danas da će se u organizaciji te sindikalne središnjice u srijedu, 11. travnja, s početkom u 18 sati na Prokurativama održati prosvjedni skup zbog stanja u gospodarstvu, pogotovo u realnom sektoru gdje se i dalje gube radna mjesta. Sadašnja Vlada nije ništa naučila iz dosadašnjih grešaka, pa pokušavaju i danas ozdraviti gospodarstvo kroz stečajnu politiku. Prosvjed organiziramo u Splitu jer je Splitsko-dalmatinska županija na neslavnom prvom mjestu po nezaposlenosti, pa tako danas ima 13 posto od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, rekao je Matijašević novinarima. U dogledno vrijeme očekujemo otvaranje stečajeva i u Jadrankamenu, Dalmacijavinu, Trimotu i Adriachemu. Sve te tvrtke zapošljavaju ukupno preko 1500 radnika i svima je, osim Jadrankamenu, vlasnik bila država. Isključiva krivica za neuspjeh tih tvrtki je na Vladi. Građani su prije 100 dana dali povjerenje novoj Vladi, ali ne da zatvara njihova radna mjesta, niti da ih vrijeđa, poručio je Matijašević.

ZAGREB - Kaštelanski staklenici izvjestili su putem Zagrebačke burze da im je od sredine prošloga tjedna blokiran račun te da Uprava poduzima sve potrebne radnje u cilju uklanjanja blokade i nastavka poslovanja. "Temeljem očevidnika o redoslijedu plaćanja (s obračunatim kamatama) od dana 5. travnja izdanog od strane Fina-e, žiro račun Kaštelanskih staklenika je blokiran iznosom od 2,9 milijuna kuna", navodi se u odgovoru na upit burze. Uprava Kaštelanskih staklenika ističe da poduzima sve potrebne radnje u cilju uklanjanja blokade i nastavka normalnog poslovanja. Tvrtka Kaštelanski staklenici, iz Kaštel Štafilića, u pretežnom je državnom vlasništvu i već godinama je u poslovnim poteškoćama.

ZAGREB - Dubrovačka brodarska tvrtka Atlantska plovidba je putem Zagrebačke burze izvijestila da je danas u brodogradilištu JEHI u Kini preuzela brod novogradnju koji će ploviti pod imenom "AP Argosy". Riječ je o prvoj od ukupno četiri ugovorene novogradnje koje će Atlantska plovidba preuzeti od tog kineskog brodogradilišta tijekom ove i početkom sljedeće godine. Ugovoreni brodovi su tzv. brodovi 'blizanci' i svi su panamax brodovi od 79.800 tona nosivosti. U tvrtki naglašavaju da su svi ti brodovi s dvostrukom oplatom, građeni na način da će biti osposobljeni za plovidbu zaleđenim morem.

ZAGREB - Nastavak negativnog sentimenta na europskim burzama danas je i na Zagrebačkoj burzi izazvao dobitonosne prodaje, tako da su Crobexi zaronili u negativno područje, pri čemu se najviše trgovalo dionicama Petrokemije i Valamar Adrije. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,87 posto, na 1.827 bodova, a Crobex10 0,21 posto, na 988 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,8 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Dionicom Petrokemije do podneva je ostvareno 2,33 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 4,97 posto, na 320 kuna. Milijunski promet bilježi i dionica Valamar Adrije. Cijena joj je pala 2,57 posto, na 108 kuna. Nešto više u fokusu investitora je i dionica HT-a, s gotovo 600.000 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 218 kuna. Većina dionica bilježi pad cijene. Među likvidnijim izdanjima po blagom cjenovnom rastu, za 0,28 posto, ističe se tek dionica Ine.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu od petka, ojačala prema euru za 0,07 posto, a ojačala je i prema ostalim značajnijim valutama. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,471025 kuna. Na vrijednosti su prema kuni izgubile i ostale važnije valute, švicarski je franak oslabio za 0,14 posto, američki dolar za 0,16 posto, a britanska funta za 0,29 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,212911 kunu, dolara 5,714414 kune, a funte 9,048111 kunu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙