FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpora HBK postupku za beatifikaciju kardinala Kuharića

Autor: ipet
ZAGREB, 19. travnja 2012. (Hina) - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) poduprla je prijedlog zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića da se pokrene postupak za beatifikaciju kardinala Franje Kuharića, izvijestio je danas riječki nadbiskup i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija msgr. Ivan Devčić.

Hrvatski biskupi donijeli su tu odluku na 44. plenarnom zasjedanju koje je počelo 17. travnja u zgradi HBK na zagrebačkome Ksaveru, a priopćili su je novinarima na konferenciji na kojoj su izvijestili i o drugim temama plenarnoga zasjedanja.

Nadbiskup Devčić tako je izvijestio da je za novoga ravnatelja Hrvatskoga Caritasa, koji ove godine obilježava dva desetljeća djelovanja, izabran dosadašnji vršitelj dužnosti Fabijan Svalina.

Predsjednik Vijeća HBK za kulturu i crkvena kulturna dobra i zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić osvrnuo se pak na novo tijelo osnovano prošle godine u okviru Papinskoga vijeća za kulturu na čijem je čelu kardinal Gianfranco Ravasi, a koje pod nazivom "Predvorje naroda" potiče dijalog između vjernika i nevjernika o pitanjima vjere i velikim egzistencijalnim pitanjima, primjerice života i smrti, dobra i zla, ljubavi i patnje, istine i laži, nadnaravnoga i naravnog. Podsjetio je da je još bl. Ivan Pavao II. ukazao na 'dramu rascjepa' između vjere i kulture koja je u Europi nastala u 19 stoljeću i traje do danas.

Nadbiskup Puljić izvijestio je da je na zasjedanju HBK bilo riječi i o važnosti arhiva, odnosno dokumenata koji oni čuvaju o našim korijenima i o našem identitetu.

O Nacionalnom susretu hrvatske katoličke mladeži što će se pod geslom "U svjetlosti hodimo" održati 5. i 6. svibnja u Sisku i Sisačkoj biskupiji govorio je sisački biskup msgr. Vlado Košić. Izvijestio je da su pripreme za taj susret u završnoj fazi te da će vjernici Sisačke biskupije spremno dočekati oko 19.500 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te mladih iz inozemnih misija. Središnji događaj bit će koncelebrirana sveta misa koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a u misnome slavlju sudjelovat će 22 biskupa i oko stotinjak župnika.

Riječki nadbiskup najavio je da će večeras na sedmu obljetnicu izbora kardinala Josepha Ratzingera za papu biti služena sveta misa u Zagrebačkoj katedrali koju će predvoditi papinski nuncij msgr. Roberto Mario Cassari koji će se, nakon četverogodišnje službe u Hrvatskoj, oprostiti od hrvatskih vjernika.

(Hina) xipet ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙