FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo 44. plenarno zasjedanje HBK

Autor: ipet
ZAGREB, 17. travnja 2012. (Hina) - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) počela je danas u svojoj zgradi na zagrebačkome Ksaveru 44. plenarno zasjedanje na kojemu će se, među ostalim, pokrenuti i postupak za beatifikaciju kardinala Franje Kuharića, najavio je predsjednik HBK msgr. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki .

Na početku zasjedanja nadbiskup Srakić posebice je pozdravio apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj msgr. Maria Roberta Cassaria koji će se, najavio je Srakić, tijekom zasjedanja 19. travnja u svečanoj koncelebraciji oprostiti od nas jer nastupa na novu službu apostolskoga nuncija u Južnoj Africi, Botshuani, Namibiji, Swasilendu i Lesothu.

Nadbiskup Srakić zahvalio je nadbiskupu Cassariu za njegovu četverogodišnju službu i u njoj iskazano prijateljstvo rekavši da će ga zamoliti i da prenese čestitke Svetome Ocu Benediktu XVI. za njegov 85. rođendan i sedmu obljetnicu njegova pontifikata.

Pozdravio je i sve članove HBK, posebice potpredsjednika i zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te ugledne predstavnike susjednih biskupskih konferencija i biskupe goste, među kojima i predstavnika Slovenske biskupske konferencije celjskoga biskupa msgr. Stanislava Lipovšeka, delegata Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) mostarsko-duvanjskoga biskupa Ratka Perića, srijemskoga biskupa msgr. Đuru Gašparovića te subotičkoga biskupa msgr. Ivana Penzeša.

Biskupi će na ovome plenarnom zasjedanju raspravljati i o propedeutskom (pripravnom) razdoblju, odnosno pripravi kandidata za ulazak u sjemenište, a nastavit će dorađivati dokument "Ratio fundamentalis nationalis Croatie" pa će raspravljati o načelima i smjernicama teksta "Formacija svećeničkih kandidata".

Kako je najavio predsjednik HBK, na zasjedanju će biti riječi i o zahvalnom hodočašću u "Godini vjere" u Rim u studenome ove godine, Hrvatskome Caritasu, pastoralno-pravnim odrednicama o slavlju svetih misa, odredbama i smjernicama HBK prema dokumentu Kongregacije za nauk vjere iz 2011. crkvenim arhivima i pristupu državnim arhivima.

Potrebno vrijeme biskupi će posvetiti izvještajima predsjednika komisija ,vijeća i odbora HBK, a pozornost će posvetiti i općim te konkretnim pitanjima u Crkvi i društvu, a po riječima nadbiskupa Srakića, pred biskupima je i određivanje mandata u komisijama, vijećima i odborima HBK.

Nadbiskup Srakić podsjetio je da je od prošloga redovitoga zasjedanja održano izvanredno zasjedanja HBK te susret članova HBK s biskupima članovima BH BiH u Sarajevu krajem siječnja ove godine.

HBK će zasjedati do 19. travnja, a istoga će se dana održati i konferencija za novinare.

(Hina) xipet yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙