FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin i Varšava zajedno tragaju za djecom poginulom u ratu

Autor: rtom
BERLIN, 13. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Njemačka i Poljska zajedničkim naporima nastoje pronaći i pokopati posmrtne ostatake više od 70 njemačke djece iz poljskog jezera Resko Przymorskie pošto se u njega srušio zrakoplov kojim su u ožujku 1945. bježali pred sovjetskim tenkovima iz sjeveroistočne Njemačke.

Zrakoplov koji je djeci trebao donijeti spas bio je predviđen za samo 14 putnika. Poletio je 5. ožujka 1945. samo da bi se nekoliko minuta poslije srušio u ledeno jezero Resko Przymorskie na zapadu Poljske, blizu Baltičkog mora.

"Svaki put kad bih išao do jezera, pomislio bih kako hodam pored otvorena groba brojne djece i ta bi me misao ispunjavala nelagodom", rekao je Zdzislaw Matusewicz, gradonačelnik poljskoga grada Trzebiatowa te naglasio "Djeca su nedužna u ratu - a to vrijedi i za njemačku i poljsku djecu".

Zajedno s Njemačkim povjerenstvom za ratne grobnice, Poljska pokušava posmrtne ostatke uglavnom neidentificirane djece i četiri člana posade izvaditi s dna jezera i pokopati na obližnjem ratnom groblju.

Voda je vjerojatno razgradila tijela, no neki stručnjaci nadaju se da je blato možda zaštitilo zrakoplov i očuvalo neke tragove DNA.

Sredstva za tu vrlo složenu operaciju mogla bi dosegnuti 150.000 eura, a pomoć prikupljaju i škole s obiju strana granice. Operacija je važan simbol pomirbe dviju nacija s velikim gubitcima u Drugome svjetskom ratu.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙