FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba Izeta Đuzela

Autor: atod
ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) - Izložba Izeta Đuzela "Multiplikacijski stroj" otvorena je večeras u studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu.

Autorica izložbe, voditeljica Galerije Stella Dobrina, u katalogu izložbe je uz ostalo istaknula da je "multiplikacijski stroj" simbol angažirane kritike umjetnika Đuzela koji revoltirano prigovara erupciji globalnog nasrtanja na tisućljetno kulturno nasljeđe i gubitak istinskih vrijednosti. Središnja os izložbe je ambijentalna instalacija željeznog okvira konstrukcije skulpturnih asocijacija unutar kojeg su ležerno prislonjena slikarska platna.

Instalacija izaziva dojam stroja za izbacivanje gotovih proizvoda kojim je ponuđena i akcija razlistavanja kroz stroj provučenih slika, ističe Dobrina. Interaktivnost između autorskog dijela i zainteresiranog promatrača ostvaruje se slobodnom odlukom čovjeka da kontaktira s umjetnošću, ističe Dobrina.

O izložbi su govorili povjesničari umjetnosti Željko Marciuš i Sanda Sanačev, te pjesnik i recitator Goran Matović.

Slikar i kipar Izet Đuzel (1941.) završio je Školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je suradnik majstorske radionice Antuna Augustinčića i jedan je od pokretača grupe Biafra.

Izložba je otvorena do 24. travnja.

(Hina) xatod yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙