FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjižni blok: nedopustivo je smanjivanje potpore knjigama

Autor: ipet
ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) - Udruga Knjižni blok - Inicijativa za knjigu smatra da je nedopustivo smanjivanje potpore knjigama u svim nadležnim tijelima od Ministarstva kulture do lokalnih vlasti u sadašnjem kriznom trenutku kada je, ističu, kupnja knjiga drastično pala, a prosječne su naklade na svom povijesnom minimumu - jednake su ili manje no što su bile u vrijeme Ljudevita Gaja.

Kako se ističe u današnjem priopćenju te udruge, knjiga u Hrvatskoj u dubokoj je krizi, a svi sudionici u lancu knjige od autora, prevoditelja, nakladnika, knjižara do knjižnica dovedeni su u nemoguću situaciju i pitanje je, kažu, je li u ovakvim uvjetima dugoročno uopće moguća proizvodnja knjiga. Zato Udruga smatra da je potrebno hitno dogovoriti niz mjera da se zaštiti veliki broj radnih mjesta jer oko 13.000 ljudi izravno ili neizravno živi od knjige, a riječ je i o jednoj od najvažnijih kulturnih industrija.

Udruga zahtijeva hitno uključivanje i sazivanje koordinacije izabranih predstavnika ceha i predstavnika ministarstava kulture, znanosti, gospodarstva te Vlade koja će donijeti smjernice i predložiti učinkovita rješenja za zaštitu knjige i pisane riječi. Udruga traži da se najkasnije do kraja travnja osnuje radna skupina s predstavnicima ceha i navedenih ministarstva koja treba pronaći financijske i druge modele za dugoročni opstanak knjige i svih dionika u lancu knjige i ujedno osmisliti nacionalnu strategiju poticanja čitanja i kupovine knjiga.

Navodi se da je grad Zagreb dao dva i pol milijuna kuna manje gradskim knjižnicama za kupnju novih knjiga, a Ministarstvo kulture je u odnosu na prethodnu godinu smanjilo za deset posto sredstva za književne časopise, smanjilo je potporu izdavanju knjiga za 12 posto, odnosno za 1,5 milijuna kuna, a smanjeni su iznosi potpore i za sve ostale programe. Dodaje se kako su, unatoč najavljenom povećanju proračuna MZOS-a za znanstvenu knjigu, i ta potpora daleko manja od one iz primjerice 2007. ili 2008., a kako se ističe, trebala bi se barem povećati na nivo iz tih godina, a potom i osigurati njezin daljnji rast, jer će u suprotnome doći do potpunoga kolapsa u produkciji znanstvene i stručne knjige, pada u kvaliteti i kvantiteti.

Udruga smatra da je kriza knjige puno dublja i ne može se riješiti samo dosadašnjim poticajima, niti pojedinačnim mjerama, kao ni prepuštanjem knjige uvjetima slobodnog tržišta i za sada neuspjelim rješavanjem odnosa između nakladnika i knjižara ili nakladnika i autora, jer brojni primjeri pokazuju kako se ti odnosi reguliraju s pozicija moći a ne jednakopravnih uvjeta.

Isto priopćenje koje je potpisao predsjednik Nenad Bartolčić Udruga će dostaviti hrvatskoj Vladi, Hrvatskome saboru, ministarstvima kulture, znanosti i gospodarstva te zagrebačkoj Gradskoj skupštini i Gradskome uredu za kulturu.

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙