FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjiga o lipovljanskim Slovacima

Autor: dpas
LIPOVLJANI, 18. ožujka 2012. (Hina) - Uz Dan općine Lipovljani i zaštitnika mjesta sv. Josipa, 19. ožujka, objavljena je dvojezična knjiga "Matica slovačka Lipovljani (1996 -2011)" na hrvatskom i slovačkom jeziku, kojom su njeni autori Ivan Hudec i Dragutin Pasarić predstavili oblike čuvanja i promicanja kulture od 1883. doseljavanih Slovaka u najzapadniji dio Slavonije.

Objavljena je u nakladi kutinskog "Spiritus movensa", uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.

U toj bogato ilustriranoj knjizi (144 str.) pisanoj dokumentaristički s istraživačkim pristupom, autori posebno ukazuju na uzajamnost lipovljanskih Slovaka s većinskim hrvatskim narodom i ostalim manjinama u višenacionalnim Lipovljanima, ali i slovačkim Hrvatima u okolici Bratislave, rečeno je na sinoćnjem predstavljanju. Uz autore, o knjizi je govorila ravnateljica Slovačkog centra za kulturu u Našicama, a nazočan je bio i Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

Jedan od projekata najavljen uz predstavljanje je tribina o djelima objavljenim na stranim jezicima hrvatskog književnika Josipa Kozarca, rođenog u Lipovljanima na današnji dan, 18. ožujka 1858. Kozarac je kao šumar koncem 19. stoljeća službovao je u Lipovljanima i bio tamošnji član Matice hrvatske. Za službe u Lipovljanima napisao je svoja najpoznatija djela, među njima i Mrtve kapitale, koje je već 1904. u lloku učitelj Jozef Maliak preveo na slovački jezik.

Tu tribinu Matica hrvatska i Matica slovačka planiraju uz manifestaciju nacionalnih manjina Lipovljanski susreti u kolovozu.

(Hina) xdpas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙