Riječ je o posve osobitoj kuharici - kulinarskom vodiču kroz književna djela suvremenih svjetskih klasika. Autorica je i urednica poznate biblioteke "Na tragu klasika" u kojoj su do sada objavljena 74 naslova autora - modernih klasika gdje ono klasik, objasnila je Šafranek, znači zapravo kvalitetnu književnost.
Autorica je pak otkrila kako "jednostavno nije mogla odoljeti najljepšim opisima jela u moćnoj francuskoj književnosti".
A što zapravo 'krije' sama kuharica u uvodu knjizi Irena Lukšić i piše "u vašim je rukama biografija biblioteke 'Na tragu klasika' ispisana njom samom, njezinim knjigama, autorima, prevoditeljima i naročitom radnom energijom".
Ingrid Šafranek pak ističe da je 'ključ' za ovu antologiju taj da su iz romana i knjiga objavljenih u nizu "Na tragu klasika" uzeti odlomci gdje se spominje hrana, stavljeni su u rakurs blagovanja, potom je autorica kao prava istraživačica tražila stvarne recepte te spominjane hrane i skupila ih iz oko tri stotine svjetskih kuharica. Odnosno ritam je ovaj - ulomak iz književnoga djela, potom kratki citati autorice pa recepti uz povremene neočekivane elemente poput fotografija autoričine obitelji iz rodne Duge Rese ili dijelova njezina dnevnika iz 80-ih prošle godine koji govore o hrani.
Ipak, Šafranek upozorava čitatelje da je autorica teoretičarka književnosti i da je, bez obzira što se autorica tomu protivi, jedan od 'ključeva' za knjigu i post-modernistička estetika. Prednosti knjige vidi pak u njezinoj dijalogičnosti, poštovanju prema životu i upućenošću na čitatelja.
Blagovanje i hrana bili su i 'nit vodilja' za kratko predstavljanje triju naslova frankofonskih autora koji su objavljeni u biblioteci "Na tragu klasika", a nisu bili 'uklopljeni ' u knjigu.
To su knjige Gwenaëlle Aubry "Nitko", Marie NDiaye "Tri snažne žene" i Françoisa Weyergansa "Boksačka demencija" o kojima su govorile prevoditeljice Marija Paprašarovski i Sanja Šoštarić.
Knjigu "Blagovati na tragu klasika" objavili su u studenome prošle godine objavili Hrvatsko filološko društvo i izdavačka kuća Disput.