FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francusko gospodarstvo bez naznaka snažnijeg oporavka

Autor: vmom
PARIZ, 10. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Francusko gospodarstvo u prvom je tromjesečju stagniralo i nema naznaka da bi u idućim mjesecima moglo ostvariti snažan oporavak aktivnosti, upozorila je u utorak francuska središnja banka.

U svom mjesečnom biltenu središnja banka dalje navodi da je francusko gospodarstvo, drugo najveće u eurozoni, u prvom tromjesečju izbjeglo recesiju uz nultu stopu rasta, nakon što je u lanjskom zadnjem tromjesečju poraslo za 0,2 posto. U banci očekuju da će gospodarske aktivnosti vjerojatno ostati stabilne i u nadolazećim mjesecima.

"Prognoze sugeriraju da će aktivnost ostati stabilna u kratkoročnoj perspektivi", stoji u mjesečnom biltenu središnje banke.

Ekonomisti pojašnjavaju da uz mjere štednje u zemljama diljem Europe koje pritišću potražnju za francuskim proizvodima i očekivani skok nezaposlenosti u toj zemlji na rekordne razine iznad 10 posto u 2013. godini, ne iznenađuje što su izgledi za rast slabi.

"Najnoviji podaci donekle su razočarali. U skladu su sa stanjem u francuskom gospodarstvu, koje je stagniralo u zadnja tri lanjska mjeseca i u prva tri ovogodišnja mjeseca, i čiji će oporavak biti slab. Ne mogu se istodobno provoditi oštre mjere štednje kroz razdoblje od dvije godine i očekivati snažan rast", kazao je Michel Martinez, ekonomist u banci Societe Generale. Za ovu godinu on predviđa skroman rast francuskog gospodarstva od oko 0,5 posto.

Zasebno, tamošnji statistički ured INSEE danas je objavio je da su aktivnosti prerađivačkog sektora smanjene za 1,2 posto u veljači, nakon blagog klizanja za 0,1 posto u siječnju, dok je ukupna industrijska proizvodnja uvećana za 0,3 posto.

Ekonomisti kažu da takvi podaci potvrđuju da je francusko gospodarstvo u teškoćama.

"Danas objavljeni podaci o industrijskoj proizvodnji podupiru naše prognoze stagnacije BDP-a u prvom tromjesečju", napisala je Tullia Bucco, ekonomistica banke Unicredit u Milanu.

Statistički ured INSEE prošli je mjesec također za prvo tromjesečje prognozirao stagnaciju u tom 2.000 milijarde eura vrijednom gospodarstvu.

Od slabijih gospodarskih pokazatelja izdvaja se još indeks menadžera nabave (PMI) koji je u ožujku pokazao najveći pad aktivnosti u francuskim tvornicama u posljednja 33 mjeseca, nakon kratkotrajne stabilizacije u veljači.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙