FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada predstavila mjere štednje

Autor: lfia
LJUBLJANA, 22. ožujka 2012.(Hina) - Slovenski ministar financija Janez Šušteršič izjavio je u četvrtak da vlada želi da parlament što prije usvoji rebalans proračuna za ovu godinu s mjerama štednje, ali da ih je prethodno potrebno uskladiti sa socijalnim partnerima.

"Proračunski deficit ove godine ne smije prijeći tri posto", rekao je Šušteršič nakon zatvorene sjednice gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj su sudjelovali vlada, sindikati i poslodavci.

Slovenski su mediji objavili da vlada u prijedlogu smanjivanja deficita i stabilizacije javnih financija predlaže niz nepopularnih mjera, kao što ukidanje dvaju neradnih dana u godini, umirovljenje većeg broja zaposlenih u javnoj upravi i smanjenje naknada za nezaposlene i rodilje te da u drugoj polovici godine može doći i do smanjenja plaća u javnom sektoru i socijalnih transfera.

Ne želeći iznositi konkretne prijedloge i brojke, Šušteršič je rekao da slovenska vlada mora početi djelovati na stabilizaciji javnih financija i smanjenju proračunsog deficita kako bi se pokazala vjerodostojnom u Europskoj uniji. Sadašnji prijedlozi mjera štednje prema njegovim riječima predstavljaju platformu o kojoj će vlada pregovarati sa sindikatima i poslodavcima, no da je vremena za to malo.

Slovenska vlada želi do sredine travnja uskladiti mjere štednje i rebalans proračuna, kako bi ih parlament na vrijeme mogao usvojiti i kako bi to imalo učinak na stabilnost javnih financija u ovoj godini.

Slovenska vlada najavila je nedavno da je već ove godine proračunski deficit potrebno prepoloviti, kako bi se u 2015. godini došlo do uravnoteženog proračuna bez proračunskog manjka.

Predsjednik sindikata zaposlenih u školstvu, obrazovanju i znanosti Branimir Štrukelj izjavio je nakon sastanka gospodarsko-socijalnog vijeća da je predsjednik vlade Janez Janša kao rok za usuglašavanje mjera sa sindikatima naveo 4. travnja. Štrukelj je to ocijenio kao nerealno za usuglašavanje. Uz to, Štrukelj je rekao da su predložene mjere štednje u sadašnjem obliku pretjerane.

"Kad bi se ostvarile, to bi bilo dovoljno da se spase tri Grčke", rekao je Štrukelj nakon sastanka.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙