FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski revizor Cvikl za reforme u Sloveniji uz socijalni dijalog

Autor: lfia
LJUBLJANA, 27. ožujka 2012.(Hina) - Član Europskog revizorskog suda Milan Cvikl izjavio je da mjere stabilizacije javnih financija u Sloveniji ne mogu uspjeti samo "neoliberalnim" smanjenjem proračunskih troškova i bez dijaloga vlade i socijalnih partnera.

"Neoliberalni prijedlozi na dugi rok ne mogu odigrati svoju pozitivnu ulogu bez reformi i kratkoročnih rješenja za državni proračun i potrošnju, ne samo na strani rashoda nego i na strani prihoda", rekao je Cvikl u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA), preporučujući slovenskoj vladi da reforme provede u dijalogu, te da ne reže samo rashode nego i poveća prihode u proračunu za ovu godinu.

Slovenska vlada predložila je prošlog tjedna paket mjera štednje koji bi troškove državnog proračuna u ovoj godini smanjili za 820 milijuna eura, a prve reakcije sindikata su negativne. Sindikati navode da su vladine mjere usmjerene samo na štednju, što bi moglo smanjiti potrošnju i ubrzati pad BDP-a, te da su "socijalno nepravedne" jer će pogoditi najugroženije kategorije. Uz to, sindikati ocjenjuju da mjere neće pogoditi bogatije slojeve u društvu niti predviđaju povećanje prihoda države kroz oporezivanje bankarstva i "financijske industrije" koje smatraju uzročnicima i krivcima za krizu.

Cvikl je do 2010. godine bio je glavni tajnik vlade Boruta Pahora, prije toga zastupnik u parlamentu i ministar za europske integracije, a na početku karijere ekonomist u Svjetskoj banci u Washingtonu.

Objašnjavajući uzroke krize u EU-u i eurozoni, on je u razgovoru za STA rekao da ju je među ostalim uzrokovalo nepoštivanje Maastrichtskih kriterija o dopuštenom udjelu duga i proračunskog deficita u pojedinim zemljama, a u Sloveniji je bilo prisutno i veliko vanjsko zaduživanje, osobito između 2005. i 2010., u vrijeme "jeftinog novca" i kredita kojima su se postizale visoke stope rasta.

Cvikl je izrazio uvjerenje da će EU i eurozona prevladati svoje teškoće, čemu vodi i fiskalni pakt koji je potpisalo 25 od 27 zemalja EU-a. "Vjerujem da će euro i Europska monetarna unija (EMU) preživjeti i to zato jer u odmjeravanju na globalnoj pozornici i najveća pojedina europska država ima manju težinu nego Europska unija kao cjelina", rekao je Cvikl.

"Europa je sada bolje pripremljena na financijsku, a i sve buduće krize. Europa se neće raspasti, a s fiskalnim paktom postaje bolje integrirana iznutra. Instrumente koji postoje na europski razini morat ćemo primjenjivati na djelotvoran način", rekao je Cvikl u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙