FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komarica: Postanu li nacionalna manjina, Hrvati će napuštati BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 5. travnja 2012.(Hina) - Banjalučki biskup Franjo Komarica ponovno je u četvrtak upozorio na nepovoljan položaj u kojemu se nalaze Hrvati u Bosni i Hercegovini, a izrazio je nadu kako će predstojeći ulazak Hrvatske u Europsku uniju pomoći da se taj problem napokon počne sustavno rješavati.

Na konferenciji za novinstvo održanoj u povodu uskrsnih blagdana Komarica je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je svima u BiH jasno da hrvatsko nacionalno pitanje u BiH nije riješeno odnosno kako se pozicija hrvatskog naroda nije ni malo poboljšala od izbora provedenih 2010. godine.

Najveća opasnost koja iz toga proistječe, kako je kazao banjalučki biskup, jest mogućnost da Hrvati u BiH od konstitutivnog naroda budu pretvoreni u nacionalnu manjinu.

"To bi moglo dovesti do toga da veći broj Hrvata jednostavno počne odlaziti iz BiH u Hrvatsku, a to nije dobro ni za zemlju iz koje narod odlazi", upozorio je Komarica.

Jačanje europskog puta BiH, drži banjalučki biskup, bio bi najbolji način za stabiliziranje stanja u toj zemlji, no najveću zapreku na tom putu predstavljaju stalni sukobi i nesloga među ključnim političkim strankama.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙