FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenik za ljudska prava VE u Sloveniji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 22. ožujka 2012.(Hina) - Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg upozorio je u četvrtak u Ljubljani na položaj "izbrisanih" neslovenaca i romske zajednice, na kraju svog dvodnevnog posjeta Sloveniji.

Hammarberg je na konferenciji za novinare u Ljubljani rekao da je položaj romske zajednice i njezina društvena integracija bolja u slovenskom Prekmurju nego u jugoistočnom dijelu države, gdje postoje teškoće u njenu položaju položaju i odnosima s većinskim stanovništvom.

U pogledu položaja "izbrisanih" neslovenaca, a riječ je o ljudima podrijetlom iz bivših jugoslavenskih republika koji su nakon osamostaljenja Slovenije izgubili pravo boravišta i socijalna prava, Hammarberg je rekao da mnogi od njih još nisu ostvarili svoja prava i da oni koji pokušavaju riješiti svoj status još uvijek imaju teškoće.

"Vrijeme je da se nakon 20 godina to pitanje riješi", rekao je Hammarberg.

On je posjetio Sloveniju u okviru oproštajnog posjeta jugoistoku Europe, tijekom kojega je boravio i u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, budući da se njegov mandat na položaju povjerenika za ljudska prava uskoro završava.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙