FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV- Hrvatska u 15,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB- Premijer Zoran Milanović najavio je danas da će Vlada vrlo skoro predložiti precizan model rada javnih poduzeća od posebnog državnog interesa kroz statute tih društava. "Naši motivi su potpuno čisti i transparentni i u skoro vrijeme ćemo predložiti precizan model u statutima tih društava, poučeni prijašnjim iskustvima, pa i onima u prvih sto dana ove Vlade, koja nisu bila najbolja", kazao je Milanović na sjednici Vlade. Vlada je, naime, odbila prijedlog Hrvatskih laburista da se uredbom ograniči korištenje sredstava pravnim osobama od posebnog interesa za državu i lokalnu, odnosno područnu (regionalnu) samoupravu, a Milanović je najavio da će uskoro uslijediti Vladin prijedlog uređenja tog područja. Znamo da su javne tvrtke, poduzeća od posebnog državnog interesa, proteklih godina bile podložne neobičnim financijskim transakcijama. Mi tvrdimo da to tako ubuduće neće biti i pronaći ćemo pravne instrumente za to, rekao je Milanović i dodavši kako će se to pitanje urediti kroz statute tih poduzeća.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić komentirajući dugovanje cijelog niza bolnica veledrogerijama, nekih čak i dulje od 1000 dana, najavio je da danas o tome ima formalni sastanak u 15 sati, te naglasio kako se "mora početi uvoditi reda u tom sustavu". "Naravno je da je situacija neizdrživa, stoga smo se odlučili za kratkoročne mjere i u drugoj polovini travnja će biti isplaćene obveze prema veledrogerijama, sve one prema lijekovima, krvi, sanitetskom materijalu duže od 365 dana", rekao je ministar Ostojić novinarima prigodom posjeta Klinici za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb u kojoj je tijekom jučerašnjeg dana obavljeno šest transplantacija bubrega. Napomenuo je da KBC Rebro nije među bolnicama s dugotrajnim dugovanjem. S ministrom financija Slavkom Linićem dogovorio sam kratkoročne mjere, podsjetio je ministar Ostojić koji je jučer rekao da će se za to osigurati 284 milijuna kuna.

HUM NA SUTLI -Kandidat premijera Milanovića za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da bi Hrvatska trebala biti moderna zemlja koja sustavno rješava svoje probleme, među kojima i infrastrukturne, te da je doživljava kao integralni sustav. "Hrvatsku doživljavam kao integralni sustav i moja osnovna edukacija je regionalni razvoj. Hrvatsku promatram kao mozaik regija. Neke su regije dosad bile zapostavljene, bilo fizičkom, bilo socijalnom infrastrukturom, poput Zagorja iz kojeg dolazim. No, to ne znači da ću sada pogodovati svojem Zagorju. Moj cilj je sustav u kojem se ne odlučuje ni po babama ni po stričevima ni po poznanstvu", rekao je Hajdaš Dončić. Otvoreno će voditi ministarstvo kao što je, kako je rekao, otvoreno vodio i Krapinsko-zagorsku županiju, a prioriteti će mu biti željeznica i širokopojasni internet.

ZAGREB-- Vlada je na današnjoj sjednici dala negativno mišljenje na Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. i Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja do 31. prosinca 2011. godine.U vezi Godišnjeg izvješća od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. Vlada je mišljenja da Upravno vijeće Hine nije u tom razdoblju postupilo sukladno ovlastima propisanim čl. 14. Zakona o Hini, budući da nije učinilo potrebne aktivnosti i donijelo opći akt koji bi omogućio reorganizaciju i preustroj Hine, racionalizaciju obavljanja temeljne djelatnosti te financijsku konsolidaciju te javne ustanove koja iskazuje gubitke. Iz Godišnjeg izvješća o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja do 31. prosinca 2011. godine proizlazi da se takvo stanje u Hini produljilo, rekao je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš. Stoga Vlada smatra da i u tom razdoblju Upravno vijeće Hine nije obavilo svoju zadaću vezanu za preustroj Hine, te je rješavanje tog bitnog pitanja za oporavak poslovanja Hine ostalo po strani, a ukupni poslovni rezultat na kraju 2011. godine je negativan, tako da se negativni poslovni procesi u Hini nastavljaju i u 2012. godini.

ZAGREB -Čelnici Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatskog novinarskog društva (HND) istaknuli su da je godinu dana nakon štrajka u Večernjem listu stanje u medijskim kućama još gore nego što je bilo prije najveće "industrijske akcije" u hrvatskom novinarstvu. Stanje se dodatno pogoršalo u privatnim medijima čiji su vlasnici u sprezi s interesima krupnog kapitala, ali i u javnim glasilima za koje je odgovorna država, zaključili su danas predsjednici SNH-a i HND-a Anton Filić i Zdenko Duka. "Hrvatskoj televiziji je zbog loših kadrovskih rješenja pala gledanost i ugled, mnogi kvalitetni novinari su sklonjeni na rezervne pozicije i nema ih, a vlada istovremeno predlaže izmjene zakona koje su ispod sadašnjih zakonskih rješenja", kazao je Duka. Dodao je da je i nacionalna agencija Hina u lošijoj financijskoj situaciji nego prije godinu dana te da zabrinjava što u nedavno raspisanom natječaju za kupnju Vjesnika nije određeno koliko će novi vlasnik zaposlenike tog dnevnika trebati zadržati na poslu. "Očekujemo pomoć vlasti da dignemo novinarstvo i spasimo novinarska radna mjesta", poručio je Duka, ističući da se od vlade lijevog centra očekuje veća zainteresiranost za jačanje medijskih sloboda.

ZAGREB -Sviranjem i zaustavljanjem vlakova danas će od 17,24 do 17,25 sati Sindikat strojovođa Hrvatske (SSH) održati prosvjed, kojim žele upozoriti na nedovoljno brzu i učinkovitu istragu utvrđivanja krivca za urušavanje zida tunela, kad je prošle godine u naletu vlaka na odronjeni zid tunela Kupjak poginuo Damir Domitrović, izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik SSH Nenad Mrgan. Mrgan je podsjetio kako je na tom dijelu pruge rađen kapitalni remont te da je navodno remont potpornih zidova tunela obavljen samo s jedne strane. "Bivša Uprava HŽ Infrastruktura nas je izvijestila da su remont radile Pružne građevine te da je sva potrebna dokumentacija pospremljena i zaključana u sefu", rekao je.

ZAGREB - Gradski ured za zdravstvo i branitelje danas je u prostorijama zagrebačke Gradske uprave predstavio program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 7. travnja u Zagrebu pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te niz aktivnosti od 5. do 25. travnja pod sloganom "Aktivno i zdravo starenje". Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja podsjetivši da je danas raspisan natječaj za "Šampiona zdravlja" za 2011. godinu čiji pobjednik će biti proglašen 25. travnja u prostorijama zagrebačke Gradske skupštine. "Šampion zdravlja je osoba iz svakodnevnog života koji svojim djelovanjem podiže svijest ljudi u svojoj okolini o različitim problemima koji utječu na zdravlje te doprinosi stvaranju zdravijeg Zagreba", rekao je Šostar.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙