FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: vkrb
ZAGREB, 3. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas je uputio zahtjev Srbiji da se na odluženje kazne u Hrvatsku prebaci hrvatski branitelj Veljko Marić, kojem je u ožujku ove godine sud u Beogradu potvrdio 12-godišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina 1991., objavilo je Ministarstvo pravosuđa. Formalna molba za premještajem Veljka Marića u Hrvatsku upućena je Srbiji sukladno Konvenciji Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba iz 1983. godine, a na temelju prethodnog pisanog zahtjeva Marićeve supruge Marijane Lončarević Marić koju je ministar pravosuđa tim povodom danas i primio u Zagrebu. Od Srbije je zatražena sva relevantna dokumentacija temeljem koje će nadležni županijski sud provesti postupak preuzimanja izvršenja, navodi se u priopćenju. Preuzimanje izvršenja strane kaznene presude provodi domaći sud putem tzv. postupka egzekvature, na način da vlastitom presudom osuđeniku izrekne kaznu u okviru kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske. Pritom domaći sud ne može razmatrati je li strani sud osuđujućom presudom pravilno utvrdio činjenično stanje. Nakon što ova presuda domaćeg suda postane pravomoćna, osuđenik može biti premješten u Republiku Hrvatsku radi nastavka izdržavanja zatvorske kazne, uz prethodnu suglasnost strane države. U konkretnom slučaju tu suglasnost daje ministrica pravde Republike Srbije, navodi Ministarstvo pravosuđa.

VUKOVAR- U Hrvatskoj se radi na promjeni zakonskih okvira kako bi žrtve zločina silovanja u Domovinskom ratu dobile određenu zadovoljštinu, rekao je večeras ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić u Vukovaru na okruglom stolu "Seksualno nasilje u ratu", koji se održava u organizaciji Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj i grada Vukovara uz potporu Ureda predsjednika

RH. "Problem je dokazivanje toga zločina nakon 20 godina, ali silovanje spada u ratni zločin i drago mi je da su žrtve progovorile", rekao je ministar Matić dodajući kako je pitanje braniteljica koje su silovane riješeno kroz Zakon o pravima hrvatskih branitelja te da ostaje otvoreno pitanje silovanja civilnih žrtava. "Čini mi se da Slovenija ima jedan dobar model", rekao je, dodajući kako će vidjeti bi li se žrtvama silovanja mogla nadoknaditi šteta kroz model restitucije. Otvarajući skup, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj Louis Vinton istaknula je kako hrvatski pravni sustav u ovom trenutku ne može dovesti pravdu do žrtava silovanja. "O točnom broju žrtava silovanja u Hrvatskoj teško je govoriti, ali sam sigurna da je puno veći od 67, koliko ih se službeno navodi", rekla je Louis Vinton, ističući da je silovanje u sukobima na području bivše Jugoslavije bilo rašireno sredstvo zastrašivanja i ponižavanja protivnika te kako je nužno žrtvama vratiti dostojanstvo, a to je moguće samo kažnjavanjem počinitelja. "Žene koje su silovane davale su već iskaze policiji, ali tih iskaza danas nema. Osobno sam prije nekoliko godina o silovanju govorila za novine i za druge medije, ali mi se nitko nikada nije obratio", izjavila je žrtva silovanja u Vukovaru Snježana Karaula-Maljak dodajući kako od države traži da joj se prizna status stradalnika Domovinskog rata.

RIJEKA-Ministar poduzetništva i obrta Goran Maras danas je s predstavnicima grada Rijeke i Primorsko-goranske županije razgovarao o projektima tih lokalnih jednica te o mogućnostima suradnje. Ministar Maras rekao je da se Rijeka i županija mogu svrstati među uspješne jedinice koje mogu biti primjer drugima te da će ulaganjem u infrastrukturu sigurno biti važan čimbenik u gospodarskom oporavku Hrvatske. Istaknuo je da je ove godine planiran gospodarski rast od 0,8 posto te da se ove godine, nakon tri godine gospodarskog pada, ipak očekuje rast. Podsjetio je da je ministarstvo izradilo i predstavilo projekt i plan poticanja maloga i srednjeg poduzetništva "Poduzetnički impuls" te je pozvao sve da se uključe. "Projekt će početi za dva tjedna, važno je da se sredstva što prije stave na raspolaganje i pokrene poduzetništvo", rekao je ministar te istaknuo da se novcem iz tog projekta mogu koristiti poduzetnici, ali i lokalne jedinice. Podupro je nastojanja lokalnih vlasti da se što prije omogući rad poduzetničkih zona Bodulova u riječkoj četvrti Škurinju te u općini Matuljima.

ZAGREB-Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ustvrdio je da u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u prvih stotinu dana otkako mu je na čelu nije doneseno ni jedno političko, već samo stručna rješenja. Prvih stotinu dana rada toga ministarstva pod novim vodstvom bila je i tema današnje konferencije za novinare na koju su se ministar i njegovi najbliži suradnici - zamjenica Marija Lugarić i pomoćnici Ankica Nježić, Saša Zelenika i Petar Skansi opširno osvrnuli.

Marija Lugarić osvrnula se i na današnju konferenciju za novinare lezbijske grupe "Kontra" na kojoj je članica "Kontre" Sanja Juras istaknula da im je Lugarić na sastanku u veljači dala netočnu informaciju da udžbenike za vjeronauk ne odobrava MZOS već Hrvatska biskupska konferencija. Lugarić je istaknula da je taj podatak točan i pozvala se na Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Svete Stolice i Vlade RH. Dodala je da Sanja Juras nije bila na spomenutom sastanku na kojemu je predstavnike udruga "Kontra" i "Iskorak" pozvala da Ministarstvu dostave analizu udžbenika društvenih i humanističkih predmeta, te biologije i relevantnih predmeta strukovnih škola, te istaknula da će se MZOS i dalje odlučno zauzimati za uklanjanje svakoga oblika diskriminacije, uključujući i onu spolnu. "Kontra" je pak danas predstavila tu analizu i posebno izdvojila udžbenik vjeronauka "S Kristom u život" za 8. razred osnovne škole, koji je, kako su rekli, odobrio MZOS, a u kojemu se navodi da je "homoseksualnost neuredna te da se protivi naravnom zakonu"

OPATIJA - Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley poručio je danas na završetku dvodnevnoga Brownova foruma u Opatiji kako gradonačelnik mora biti vođa gospodarskog razvitka, što je zapravo kratki opis njegova radnog mjesta.

Iznimno je važno imati vođe na lokalnoj razini, i o tome mnogo ovisi, rekao je Foley te dodao da lokalni vođe mogu, ako se tome posvete, privući ulagače i potaknuti gospodarski rast. Navodeći primjere sa skupa, istaknuo je da rast mogu ostvariti i gradovi koji imaju veliki proračun, ali i oni koji ga nemaju. Foley je ocijenio da je Drugi Brownov forum, koji je održan s temom "Gospodarske mogućnosti na razini općina", bio uspješan te da će, iako se možda neće održavati svake godine, sigurno okupiti sudionike oko neke nove i aktualne teme. Također je rekao da su Sjedinjene Američke Države iznimno zadovoljne partnerstvom s Hrvatskom kao članicom NATO-saveza i uskoro članicom Europske unije.

OSIJEK - Svečanim mimohodom preko belišćanskog mosta 107. brigade Hrvatske vojske (HV) i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u blizini Belišća danas je obilježena 20. godišnjica akcije "Baranja". U akciji izvedenoj 3. travnja 1992. poginulo je 15 pripadnika 107. brigade, dva su nestala, a oko 80 ih je ranjeno. Osim članova obitelji poginulih branitelja i zapovjedništva 107. brigade, kod spomen-obilježja vijence su položila mnoga izaslanstva državnih i lokalnih vlasti te udruga iz Domovinskoga rata. Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnik Dinko Burić rekao je kako se danas s tugom i ponosom prisjećamo hrabrosti i nesebičnosti poginulih pripadnika 107. brigade. Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Ivan Grujić kazao je kako se Hrvatska s razlogom ponosi pripadnicima svoje pobjedničke vojske, koji su herojski sudjelovali u stvaranju i obrani države, a skrb za branitelje i njihove obitelji nije samo zadaća tog ministarstva, nego cijele vlade.

Izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Slavko Barić rekao je kako danas suosjećamo s obiteljima poginulih branitelja 107. brigade, ali i slavimo njihovu hrabrost i odlučnost.

ZAGREB- Oko tisuću zagrebačkih biciklista prosvjedovalo je danas u organizaciji udruge Sindikata biciklista najprije ispred zagrebačke Gradske uprave, a zatim ispred zgrade MUP-a u Heinzelovoj tražeći da se riješe problemi vezani uz nedostatnu biciklističku infrasturkturu i, po njihovu mišljenju, nepotrebno kažnjavanje biciklista zbog takve infrastrukture te nedovoljnu sigurnost biciklista i drugo. Biciklisti su se oko 17 sati okupili ispred zgrade Gradske uprave s natpisima na kojima je stajalo "Bicikli na ulice, auti u garaže!", " Infrastruktura, a ne diktatura!", "Potrubi ako voliš bicikl!", "Bicikl je rješenje za prometne probleme" i "Eee Milane, moj Milane". Prosvjednicima biciklistima govorio je predsjednik Sindikata biciklista Marko Gregović, koji je nakon toga otišao urudžbirati prijedloge i Gradskoj upravi darovati set za ping-pong tako da mogu, kako je rekao, uz partiju ping-ponga razmišljati o rješenjima. Biciklistima je rekao da su razgovarali s predstavnicima grada Zagreba, gradonačelnikom Milanom Bandićem, pročelnikom Gradskog ureda za prostorno uređenje i promet Davorom Jelavićem i voditeljem gradskog odsjeka za sigurnost i tehničku regulaciju prometa Alanom Orduljem. "To znači da su prosvjedi uspjeli jer su i nas počeli ozbiljnije shvaćati. Došli su prvi put nakon nekoliko mjeseci i rekli da se slažu s našim zahtjevima", rekao je Gregović

ZAGREB -USKOK je podigao optužnicu protiv trojice Puljana i bugarskog državljanina zbog krijumčarenja 23,9 kilograma heroina iz Bugarske i Makedonije u Hrvatsku, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo. Imri Bajrami (58), njegovi sinovi Džemail (35) i Muhamed (32) te Bugarin Emil Mitev (50) prema optužnici su dogovorili nabavu i krijumčarenje heroina radi prodaje u Puli i drugim mjestima u Istarskoj županiji. U njihovom unajmljenom stanu u Puli lani u listopadu pronađeni su heroin, 39,6 kilograma smjese za miješanje, 13 mobitela i računalo. Tada im je oduzeto i 139.000 kuna namjenjenih za kupnju droge. Posao nabave droge vodili su otac i sinovi, dok su je jedan od sinova i Bugarin mješali i prepakiravali. USKOK od Županijskog suda u Rijeci za sve okrivljene traži produljenje istražnog zatvora. Imri Bajrami je 2002. osuđen na 10 godina zatvora zbog nabave i prodaje 3,8 kilograma heroina

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙