FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko recesije pogodile euro

Autor: vmom
NEW YORK/LONDON, 22. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima pod pritiskom slabih gospodarskih pokazatelja iz eurozone koji su obnovili zabrinutosti u vezi recesije u zoni primjene jedinstvene europske valute.

Euro je tako oslabio prema dolaru za 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3158 dolara. Ranije se nakratko spustio na niskih 1,3133 dolara.

Prema jenu je bio na dnevnom gubitku od čak 0,9 posto i njime se trgovalo po 109,16 jena. Nakratko se euro čak spustio na najnižu razinu u tjedan dana od 108,79 jena, pogođen objavom indeksa PMI iz eurozone, čime se prilično udaljio od najviše razine u posljednjih gotovo pet mjeseci od 111,43 jena, na koju se popeo u srijedu.

Dolar je prema jenu oslabio 0,5 posto, na 82,94 jena. Time se spustio s nedavno dosegnute najviše razinu u 11 mjeseci od 84,187 jena.

Izvješća o indeksima menadžera nabave (PMI) pokazala su neočekivan pad aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone u ožujku, pritisnutima oštrim padom aktivnosti u francuskim i njemačkim tvornicama.

Indeks PMI iz Kine svjedoči istodobno o padu aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u ožujku, peti mjesec zaredom, potaknuvši strah od rizika za globalni rast.

Ti su podaci u suprotnosti s povoljnim vijestima s američkog tržišta rada o padu broja tjednih naknada za nezaposlene na novu najnižu razinu u posljednje četiri godine.

"Važno je napomenuti da čitav niz američkih pokazatelja nastavlja svjedočiti o jačanju oporavka, tako da su podaci o naknadama za nezaposlene u suprotnosti s pokazateljima iz Kine i eurozone", kazao je Omer Esiner, glavni valutni strateg u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange u Washingtonu.

Po ocjeni analitičara slaba izvješća o PMI-ju naglašavaju rizik recesije u eurozoni. Kineski podaci pritisnuli su pak valute povezane s rastom, poglavito australski dolar, s obzirom na bliske trgovinske veze između Australije i Kine.

Jenu je pak vjetar u leđa pružio podatak o trgovinskom višku Japana u razmjeni s ostatkom svijeta od 32,9 milijardi jena u veljači, koji je bio neočekivan budući da se prognozirao manjak od 120 milijardi jena.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙