FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolske brige pogodile europska tržišta dionica

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica oslabila su u utorak nakon što su španjolsko tržište pogodile obnovljene bojazni u vezi s državnim dugom.

Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je 0,3 posto, na 5.855 bodova, frankfurtski DAX bio je na gubitku 0,4 posto i iznosio je 7.030 bodova a pariški CAC oslabio je 0,6 posto, na 3.443 boda.

Tržišta je pokolebao španjolski ministar gospodarstva koji je u utorak izjavio da će državni dug ove godine dosegnuti 79,8 posto španjolskog BDP-a, što znači da će biti osjetno iznad europskog plafona od 60 posto.

Novi značajan rast broja nezaposlenih u Španjolskoj u ožujku dodatno je potpirio zabrinutost u vezi s izgledima za to veliko gospodarstvo eurozone.

"Jako je teško zamisliti održiv oporavak Španjolske, s obzirom na visoku razinu duga i veliku nezaposlenost rast će biti teško ostvariti", tumači Frances Hudson iz Standard Life Investmentsa.

Ključni španjolski burzovni indeks IBEX tako je oslabio 1,2 posto.

Najveći je gubitnik pritom bio Ferrovial, koji je oslabio 4,3 posto. Trgovci primjećuju da se stanje u španjolskom gospodarstvu snažno odražava u poslovanju tog građevinskog i transportnog konglomerata i predviđanju njegovo slabije poslovanje ako Španjolska oslabi.

Brige u vezi sa Španjolskom odrazile su se i na Italiju, koju također muče dužničke brige. Tako je talijanski burzovni indeks Ftse MIB oslabio 1,2 posto.

Pritom je Banco Popolare oslabio 5,4 posto, Intesa Sanpaolo 3,6 a UniCredit 3,5 posto.

Među ostalim gubitnicima u bankovnom sektoru izdvajali su se i njemački Commerzbank, koji je oslabio 2,4 posto, te francuski Credit Agricole i BNP Paribas, u minusu 1,8 odnosno 1,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,6 posto i iznosio je 10.050 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙