FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan statuta Istarske županije

Autor: dspo
POREČ, 30. travnja 2012.(Hina) - Svečanom sjednicom istarske Županijske skupštine danas je u Poreču obilježen Dan statuta Istarske županije.

Statut je donesen 1994. godine, a, kako je rečeno, unatoč tadašnjim političkim raspravama u vezi s njegovom dvojezičnošću, u svim se svojim točkama primjenjuje i danas. Predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac ocijenio je kako je Istra donošenjem statuta potvrdila opredijeljenost i način življenja s najvišim vrijednostima, poput suživota, višejezičnosti i poštovanja antifašističkih vrijednosti i tradicije.

Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je kako Istra ima svoje temelje na kojima je, uostalom, i Dan statuta Istarske županije.

"Upravo je taj statut temelj svih odnosa u Istri i dokument našeg vremena koji smo mi stvarali i na koji možemo biti ponosni", istaknuo je Jakovčić.

Po njegovim riječima, u Istri se, osim početka gradnje pulske bolnice, očekuje i gradnja dvaju ključnih programa - energetskog u Plominu i turističko-kulturnog programa "Brijuni rivijera".

Istarski župan rekao je nazočnima na svečanoj sjednici Županijske skupštine da je sadašnji status Istarske županije neodrživ.

"Hrvatska je uz Grčku najcentraliziranija europska država", ustvrdio je Jakovčić te izrazio zadovoljstvo što je vlada prihvatila prijedlog Istre da se osnuje povjerenstvo za reformu lokalne i regionalne samouprave. "U očekivanju rezultata rada povjerenstva na nama je da kroz institucionalni i politički rad predložimo svoj model decentralizacije, svoj model reforme i svoj model Istre kao županije s posebnim statusom", istaknuo je.

"Istarska županija je najuspješnija županija u Hrvatskoj i ima pravo dobiti od države posebne ovlasti", zaključio je župan Jakovčić.

(Hina) xdspo yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙