FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudnik Zrinski od sutra otvoren za posjetitelje

Autor: mbuj
ZAGREB, 30. ožujka 2012. (Hina) - Rudnik Zrinski posjetiteljima Parka prirode Medvednice u subotu i nedjelju ponovno otvara vrata, priopćio je taj park.

Dodaje kako je služba vodiča organizirana vikendom od 11 do 17 sati, a mogući su posjeti i u drugim terminima uz dogovor s Javnom ustanovom Parkom prirode Medvednicom. Rudnik neće biti otvoren na Veliku subotu ni na Uskrs, a na Uskrsni ponedjeljak bit će otvoren.

U Parku prirode Medvednici navode da je rudnik Zrinski u neposrednoj blizini planinarskog doma Grafičara te je prvi srednjovjekovni rudnik u Hrvatskoj uređen za posjet.

Drvene skulpture rudara upotpunjene zvukovima kapanja vode, udaraca pijuka u stijenu, škripe drvenih tački i njihovim prigušenim razgovorima pokušat će vam dočarati prizore srednjovjekovnog rudarenja, navodi u priopćenju obnašateljica dužnosti ravnatelja Javne ustanove Parka prirode Medvednice Snježana Malić-Limarina.

"Odškrinuli smo vam vrata rudnika, dođite i upoznajte dio naše povijesti", poziva u priopćenju Snježana Malić-Limari.

Kralj Matijaš Korvin dodijelio je 1463. godine grofu Petru Zrinskom kraljevsku rudarsku povlasticu koja njemu i njegovu potomstvu omogućava da na svim posjedima otvore rudnike zlata, srebra i drugih kovina. Ta povlastica omogućila je Zrinskima rudarenje na Medvednici, na području Rudarskog vrta.

Rudnik Zrinski bio je rudnik olovno-cinkove rude, koja najobilnije sadržava mineral olovni sjajnik ili galenit te srebro kao primjesu. U hodnicima rudnika sjajni se galenit javlja u obliku spleta nepravilnih žilica, uprskanja ili leća i lako ga je uočiti.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙