FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu počela konferencija NATO zapovjedništva za operacije

Autor: ipet
ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Meteorološko-oceanografska konferencija NATO zapovjedništva za operacije (ACO METOC Conference- AMC) počela je danas na Hrvatskome vojnom učilištu "Petar Zrinski" trodnevni rad, a okupila je više od 40 sudionika meteorološke struke NATO-a i zemalja Partnerstva za mir.

Riječ je o osmoj meteorološko-oceanografskoj konferenciji po redu, ali prvoj kojoj su domaćin Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH), izvijestilo je priopćenjem Ministarstvo obrane (MORH).

Zapovjednik Zapovjedno operativnog središta Glavnoga stožera OS RH-a brigadni general Vlado Šindler u pozdravnim je riječima istaknuo da je u dnevnome praćenju operacija meteorološka potpora od velike važnosti. Rekao je da meteorologija kod vojnih djelovanja na taktičkoj razini, kao i u procesu operativnoga planiranja te planiranja na strateškoj razini, može imati presudan utjecaj na uspješno izvršenje zadaća.

Pravovremena meteorološka i oceanografska potpora, odnosno upozorenja na opasne meteorološke prilike spašava ono što je najvažnije i najvrijednije - ljudske živote, istaknuo je brigadni general Vlado Šindler.

Napomenuo je da meteorološka služba hrvatskih OS-a, iako brojčano mala, prati razvoj znanosti i tehnologije te da su pred njom novi izazovi, od kojih je jedan i uključivanje u NATO-vu meteorološku zajednicu.

Na konferenciji će se, između ostaloga, razgovarati i razmijeniti iskustva o meteorološkoj potpori NATO vođenim operacijama, potpori vježbama, predstavit će se budući obučni događaji i tečajevi za meteorološko osoblje u NATO zapovjedništvima, a razmatrat će se i novi sustav meteorološke opreme i software za razmjenu meteoroloških podataka.

(Hina) xpp/xipet ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙