FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanik glavnog tajnika NATO-saveza odlikovao pukovnika Lokasa

Autor: aspa
ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Zapovjednik Zapovjedništva za transformaciju NATO-saveza i posebni izaslanik glavnog tajnika tog saveza general zbora Stephane Abrial posjetio je danas u sklopu posjeta Hrvatskoj Hrvatsko vojno učilište "Petar Zrinski", gdje je polaznicima škola i djelatnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva obrane održao predavanje o NATO-ovu konceptu "Pametne obrane" (Smart Defense) te je pukovnika Oružanih snaga Krešimira Lokasa odlikovao NATO-ovom medaljom za zasluge za izniman angažman u misiji ISAF-a (International Security Assistance Force) u Afganistanu.

Govoreći o inicijativi "Pametne obrane", general Abrial istaknuo je da će se ona potpuno predstaviti u svibnju na sljedećemu sastanku na vrhu NATO-saveza u Chicagu te da se tom inicijativom želi pomoći članicama tom saveza u boljem i učinkovitijem korištenju proračunskog novca za obranu.

To nije način za smanjivanje vojnog proračuna, nego za njegovo bolje korištenje, rekao je i dodao da će se to zajedno učiniti.

General Abrial rekao je tijekom predavanja da će se ta nova incijativa temeljiti na zajedničkoj štednji, specijalizaciji svake članice za određenu zadaću i zajedničkom razvoju resursa.

Istaknuo je važnost savezništva u današnjemu globaliziranom svijetu jer će se u budućnosti pojavljivati i novi izazovi. Pritom je naglasio važnost proturaketne obrane i virtualnog prostora tzv. "cyber spacea" te opasnost od oružja za masovno uništenje. Pohvalno je govorio i o hrvatskom angažmanu u misiji ISAF-a u Afganistanu, a za doprinos misiji pukovnika Krešimira Lokasa odlikovao je medaljom za zasluge NATO-saveza.

(Hina) xaš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙