FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WWF obnavlja ribnjake u Kopačkom ritu

Autor: mbuj
ZAGREB, 26. ožujka 2012. (Hina) - Projektom "Obnova močvarnih staništa na području Mure, Drave i Dunava" svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF obnavlja močvarno stanište od 570 hektara u Parku prirode Kopački rit.

"Ribnjaci su napušteni prije nekoliko godina te je došlo do zaraštavanja močvare i smanjenja njenih funkcija i vrijednosti što je negativno utjecalo na biološku raznolikost. Obnovom ovog područja ono bi opet služilo kao područje za hranjenje, odmaranje i razmnožavanje mnogim rijetkim i ugroženim vrstama", ističe WWF u današnjem priopćenju.

Obnova močvarnog staništa na ribnjaku Podunavlje blizu Kopačeva počela je prošle godine kada je strojevima uklonjena drvenasta vegetacija, ukupne površine 10,55 hektara, a ove godine planiran je nastavak radova na cjelokupnom području.

WWF navodi kako obnova ribnjaka uključuje uklanjanje vrbika, nabavku dodatnih pumpi, punjenje vodom, izgradnju poučne staze i promatračnice te postavljanje informativnih sadržaja.

U projekt su uključeni Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske vode, općina Bilje i Javna ustanova Park prirode Kopački rit, uz financijsku potporu tvrtke The Coca-Cola Company.

Pripremljena je i Deklaracija o suradnji koju, kako navodi WWF, ovih dana trebaju potpisati sve relevantne strane kako bi se osigurala kontinuirana briga o tom močvarnom staništu.

Obnova ribnjaka u budućnosti će omogućiti ponovnu proizvodnju ribe koja bi mogla donijeti i pozitivne efekte lokalnom stanovništvu te socijalno-ekonomskoj situaciji u regiji, ističe WWF.

(Hina) pp/xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙