FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveno-stručni skup "Voda za sve"

Autor: ivuc
OSIJEK, 21. ožujka 2012.(Hina) - U Osijeku se održava jednodnevni znanstveno-stručni skup "Voda za sve" na kojem sudjeluju stručnjaci znanstveno-istraživačkih institucija i tvrtaka koje se bave problematikom gospodarenja i zaštite voda.

Otvarajući skup, pomoćnik ministrice zaštite okoliša Goran Heffer rekao je kako se procjenjuje da se Hrvatska koristi samo s deset posto svojih vodnih izvora, ali to ne znači se možemo ponašati neodgovorno i ugrožavati ih.

Dodao je kako, osim industrije, veliki zagađivač vode može biti i poljoprivreda te se očekuje da će primjena regulative Europske unije o ograničenoj uporabi pesticida i drugih kemikalija u poljoprivredi pridonijeti zaštiti voda.

Upozorio je kako je od tri vodocrpilišta na varaždinskom području jedno već izvan uporabe, a druga dva su u opasnosti, ponajprije zbog nekontroliranog odlaganja biološkog otpada s mnogih peradarskih farmi na tom području.

Rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik rekla je kako je vodni potencijal svake države, uz nužan preduvjet života i opstanka, jedan od najvažnijih čimbenika gospodarskog razvitka, zbog čega je važno "pravilno gospodarenje i zaštita tog resursa".

Dekan osječkoga Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Drago Šubarić rekao je kako se procjenjuje da 1,3 milijarde ljudi u svijetu ima teškoća u opskrbi pitkom vodom, a oko 80 posto svih bolesti, izravno ili neizravno, posljedica su konzumiranja nekvalitetne i zdravstveno neispravne vode.

Na skupu će, među ostalim, biti riječi o agrokemikalijama kao mogućim onečišćivačima voda, omogućavanju pristupa informacijama o okolišu, sudjelovanju javnosti u odlučivanju o okolišu te o zaštiti od poplava.

Skup organiziraju osječko Sveučilište, Hrvatska agencija za hranu, Agencija za zaštitu okoliša, osječki odjel Hrvatskih voda, osječki Vodovod d.o.o., Park prirode Kopački rit te Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

(Hina) xivuc xvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙