FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peticija za spas Dunava

Autor: mkov
ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je danas hrvatske građane da potpišu peticiju za spas Dunav koju će predati ministrici zaštite okoliša i prirode Mireli Holy 22. ožujka, na Svjetski dan voda.

Peticija se može potpisati na mrežnoj stranici projekta Zaštita europske linije života – www.amazone-of-europe.com, priopćeno je iz WWF-a.

Organizacija ističe da se ne slaže s planiranim projektom regulacije Dunava jer je, kako navode, park prirode Kopački rit najvrjednije i najočuvanije močvarno područje na Dunavu.

WWF podsjeća da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode to područje nominiralo UNESCO-u u sklopu tzv. Europske Amazone kao jezgru budućega Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Odobri li se projekt regulacije Dunava, WWF ocjenjuje kako bi to uništilo prirodni tok narušavajući dotok vode u Kopački rit te upozorava na mogućnost ozbiljna ugrožavanja populacija strogo zaštićena orla štekavca i ugroženih vrsta poput crne rode ili jesetre.

Udruga podsjeća kako se Međunarodni dan akcije za rijeke obilježava 14. ožujka te ističe da se tim danom slave uspjesi kao što su uklanjanje brana i ponovna uspostava riječnoga toka. "To je dan kada se izlazi na ulice, prosvjeduje i zahtjeva poboljšanje u politikama i dosadašnjim lošim praksama upravljanja rijekama", stoji u priopćenju.

(Hina) pp/mkov yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙