FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas da je postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom četničkog vođe iz 2. svjetskog rata Draže Mihailovića, koji se vodi u Beogradu, štetan i u suprotnosti s povijesnim činjenicama. "Draža Mihailović je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret", istaknuo je predsjednik Josipović. "Mogu se sjetiti puno slučajeva u kojima su četnici sudjelovali, ne borili se i bili antifašisti, nego sudjelovali u bitkama zajedno sa Nijemcima i Talijanima i ustašama protiv partizana. Mogu se sjetiti onih slučajeva u kojima su napravili pokolje civilnog stanovništva, pa i ovdje u Hrvatskoj, pri čemu su stradali i Srbi od četničke ruke", rekao je Josipović. Također je rekao kako se ne može sjetiti ijedne ozbiljnije ili bilo kakve bitke u kojima su se četnici borili protiv Nijemaca, Talijana ili ustaša. Samo jedna značajnija bitka bila je poslije rata između ustaša i četnika, negdje pokraj Banja Luke da bi se na kraju zajedno povlačili i spašavali glavu, kazao je Predsjednik. "Ono što je sasvim sigurno da će taj proces, ako završi kako mediji najavljuju, pričekajmo ipak kraj procesa - značiti veliki korak natrag u odnosu prema Drugom svjetskom ratu i antifašizmu", ocijenio je predsjednik Josipović odgovarajući na pitanje novinara nakon posjeta Državom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Upitan vidi li u tome unutarnjopolitčku dimenziju s obzirom na predstojeće izbore u Srbiji, Josipović je rekao kako to ne može procijeniti, no da je njemu to bitno kao fenomen.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izrazio je danas zadovoljstvo odgovorom predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina na njegovo pismo kojim je upozorio na neprimjerene izjave suca Ivana Turudića, te istaknuo kako je međusobno uvažavanje triju državnih vlasti neophodno za jačanje institucija i izlazak iz krize. "U osnovi sam zadovoljan tim odgovorom, zato što se gospodin Hrvatin kao predstavnik sudbene vlasti jasno očitovao da se nisam miješao u sudbenu vlast, što mi je spočitnuo sudac Turudić, i da sam imao pravo napisati to pismo i tražiti odgovarajući odnos sudbene vlasti", izjavio je Šprem novinarima u Saboru. Naglasio je da je Hrvatska suočena s teškom krizom i sanacijom posljedica te krize, te da je za Vladu i Sabor, kako bi se još jače uhvatili u koštac s krizom, od izuzetne važnosti jačanje institucija vlasti te njihovo međusobno povjerenje i uvažavanje. "Međusobno povjerenje i uvažavanje između institucija državne vlasti, prije svega zakonodavne, izvršne i sudbene, temelj je za jačanje povjerenja građana. Mi znamo da građani po svim istraživanjima u zadnjih nekoliko godina svrstavaju pravosuđe, izvršnu i zakonodavnu vlast na dno ljestvice povjerenja", poručio je Šprem. Da bi se to povjerenje javnosti vratilo, za to se treba pobrinuti, rekao je, te dodao da je u tom smislu i reagirao na izjavu suca Turudića koji je prošloga tjedna, tijekom suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, svjedoka i bivšeg predsjednika Sabora Luku Bebića ukorio riječima da se u sudnici ne može ponašati kao u Saboru.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je danas kao krajnje neetično objavljivanje fotografije obješenoga Igora Benete u tjedniku "Aktual" i dnevniku "Jutarnji list" te je pozvalo Vijeće časti i Vijeće za medije da to također učine. Iz HND-a podsjećaju da je Beneta optuženik za zločin u Gruborima počinjen u kolovozu 1995. koji je, kako se do sada tijekom sudskog postupka moglo doznati, opširno pričao o svemu što se ondje događalo tijekom akcije "Oluja - obruč". Pošto je pušten iz pritvora, izgubio mu se svaki trag. U travnju prošle godine pronađen je obješen u šumi kod mjesta Otriću, a identitet je utvrđen DNK analizom uoči početka suđenja. U međuvremenu, sve se glasnije govori da je Beneta upravo zbog tog pričanja ubijen te da policija ne želi utvrditi što se doista dogodilo. Novinarsko istraživanje tog slučaja opravdano je i poželjno, kažu u HND-u i pritom upozoravaju da objavljivanje fotografije obješenoga Igora Benete grubo krši osnovna načela Kodeksa časti hrvatskih novinara i Publicistička načela koja je donijelo Vijeće za medije, samoregulatorno tijelo koje su osnovali novinari i medijski nakladnici. "Kodeks časti i Publicistička načela propisuju etičnost izvještavanja o žrtvama, što Beneta u ovom slučaju jest, te suzdržavanje od senzacionalizma u pisanju o tragedijama, kakva je i Benetina sudbina", stoji u priopćenju potpredsjednice HND-a Ane Rajić-Knežević. Sve relevantne informacije i sumnje u moguća zataškavanja u slučaju "Beneta" čitateljima su, smatraju u HND-u, mogle biti predstavljene i bez krajnje uznemirujuće fotografije koja, osim toga, po svojoj kvaliteti ne omogućuje donošenje bilo kakvih zaključaka.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je današnjim potpisivanjem Protokola o povratu kulturnih dobara iz Republike Srbije u Hrvatsku završena važna faza u rješavanju jednog od otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije - povratu kulturnog blaga koje je odneseno iz Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i srbijanski ministar kulture Predrag Marković danas su u prostorijama Hrvatskoga državnog arhiva potpisali Protokol o povratu kulturnih dobara Republike Srbije u Republiku Hrvatsku, a tim povodom priređen je prijam u Uredu predsjednika Ive Josipovića. Zahvalivši svima koji su uložili veliki trud na povratu kulturnoga blaga, predsjednik Josipović rekao je da je dosad u Hrvatsku vraćeno oko 23 tisuće predmeta, a još ih do kraja 2013. treba vratiti 1065. Dodao je kako je jedan dio kulturnoga blaga u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, što je "iznimno važno za očuvanje identiteta srpske manjine u Hrvatskoj". Upozorivši na problem ukradenoga kulturnog blaga, Josipović je izrazio nadu da će ministarstva koja se bave suzbijanjem kriminala učiniti sve da se to blago pronađe. "Potpisivanje Protokola o povratu kulturnih dobara jedan je od važnih događaja između dviju zemalja jer pokazuje da se otvorena pitanja mogu rješavati, da se može ostvariti interes obje strane, te to otvara nadu da se i ostala otvorena pitanja mogu riješiti na najbolji mogući način", rekao je predsjednik Josipović zahvalivši bivšim hrvatskim i srpskim ministrima kulture koji su pomogli u rješavanju tog pitanja. Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je da je na pitanju povrata kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku tijekom više od desetljeća na svim razinama radilo na desetke ljudi, najviše restauratora i konzervatora. Istaknula je kako će predmeti koji trebaju biti vraćeni biti smješteni u primjerenim uvjetima u prostorijama Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, ali i u onim objektima koje će obnoviti Ministarstvo kulture u suradnji s lokalnim zajednicama i restauratorima. "U cijelom procesu tri su ključna mjesta - povrat blaga iz vukovarskoga muzeja, franjevačkog samostana te povrat blaga iz Jasenovca, koji je još jednim dijelom ostao otvoreno pitanje, ali ne tiče se tog sporazuma", rekla je ministrica kulture.

OSIJEK - Predsjednik HSP-a Daniel Srb ocijenio je danas u Osijeku apsolutno neprihvatljivim prijedlog da Hrvatski sabor ne bude pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu jer je riječ o mjestu užasnih zločina nad vojnicima i civilima za koje nitko nije odgovarao. Na konferenciji za novinare Srb je rekao kako se na Bleiburgu simbolično obilježavaju sva stradanja potkraj i nakon Drugoga svjetskog rata jer je riječ o mjestu na kojem su se dogodile "sustavne i masovne egzekucije nevinih ljudi bez sudskog postupka i stvarnog utvrđivanja odgovornosti". Ocijenio je kako je najava mogućnosti da Sabor više ne bude pokrovitelj te komemoracije "iskaz politike neravnoteže odnosa prema nevinim žrtvama u Drugome svjetskom ratu" jer je Sabor bio pokrovitelj i obljetnice obilježavanja antifašističkog ustanka u Srbu tijekog kojega su, ustvrdio je, u tome mjestu pobijeni civili, među kojima i žene i djeca. Srb smatra kako je najavljena rehabilitacija četničkoga vođe Draže Mihailovića nastavak politike koja se kontinuirano vodi u Srbiji, ali ga začuđuje zašto hrvatski državni dužnosnici o tome šute i prave se da se ništa ne događa. "To ne možemo prešutjeti jer je Mihailović čelnik zločinačkog pokreta koji je u Hrvatskoj počinio užasne zločine pa hrvatski državni dužnosnici imaju dužnost na to reagirati", rekao je Srb. Naglasio je kako je potvrda prvostupanjske presude hrvatskome branitelju Veljku Mariću u Srbiji "atak na suverenitet Republike Hrvatske jer su državni dužnosnici propustili reagirati na činjenicu da Srbija nema ingerenciju nad događajima u Hrvatskoj". "Marić nije imao pošteno suđenje, koje se odvijalo isključivo prema zahtjevima tužiteljstva, a ovo je ugrožavanje suvereniteta Republike Hrvatske jer se priznaje nadležnost stranog suda nad događajima u Hrvatskoj", rekao je predsjednik HSP-a.

ZAGREB - Izlaganjem profesora zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Ive Pranjkovića o jeziku Hrvata u BiH, jutros je u Zagrebu počeo Međunarodni suradni skup "Jezik Hrvata u Bosni i Hercegovini od Matije Divkovića do danas". Prof. Pranjković je, govoreći o dijalektnoj situaciji nekad i danas, istaknuo kako se može govoriti o trima razdobljima u razvoju književnoga jezika te dodao kako prvo razdoblje traje od 11. do 16. stoljeća, drugo od 16. do 18., a treće ono tijekom 19. i početkom 20. stoljeća. "Za prvo su razdoblje karakteristični brojni natpisi i zapisi, administrativno-pravni spisi te djela namijenjena crkvenoj uporabi", rekao je dodavši kako drugo razdoblje obilježuje pokret katoličke obnove te franjevačka djelatnost, koji između ostaloga pišu nabožna djela, ljetopise, povijesne spise i latinske gramatike. Podsjetio je kako treće razdoblje obilježuje Ilirski pokret te napomenuo, kad je riječ o BiH i svojevrsna simbioza između starije franjevačke književnosti i pučkoga usmenog stvaralaštva. Ocijenio je kako je taj razvoj narušila austrougarska jezična politika te podsjetio na snažnu unitarizaciju jezika tijekom prve i druge Jugoslavije. Profesor Filozofskoga fakulteta Sveučilšta u Splitu Miroslav Palameta u izlaganju "Lingua Illyrica od XVII. do XIX. stoljeća" podsjetio je na jasno definiran pojam Ilirika kao prostor starih kraljevstava Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Slavonije u kojem živi ilirski narod koji govori ilirskim jezikom. To je određenje, kako smatra prof. Palameta u tadašnjem vremenu utjecalo na oblikovanje jezičnog koinea, koje se održavalo u neprekinutu kontinuitetu tijekom više od dva stoljeća. "Upravo je ono anticipiralo suvremeni hrvatski standard", rekao je. Palameta je obrazložio kako istoznačnice ilirski i slovinski jezik podrazumijevaju hrvatski jezik te naglasio kako hrvatski književnici iz BiH u 18. stoljeću sve više za nazive ilirski i slovinski rabe hrvatski jezik.

ZAGREB - U povodu Svjetskog meteorološkog dana, predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i izjavio kako je važno sagledati što će se s klimom događati u idućih 50 ili 100 godina kako bi se tome moglo prilagoditi sustav i strategiju razvoja. Predsjednik Josipović rekao je kako mu je, osim dnevnih i dugoročnih prognoza vremena, zanimljiva i prognoza što će se događati s klimom u sljedećih 50-ak ili 100-tinjak godina i što to znači, ne samo za svijet, nego i za Hrvatsku kada je riječ o planiranju budućnosti. "Mislim da potcjenjujemo priču s klimatskim promjenama. One će utjecati ne samo na temperaturu, nego i na vode, poljoprivredu, na biosferu, turizam i naše živote", upozorio je Predsjednik. "Upravo zato mislim da je dramatično važno da sagledamo što će se događati u idućih 50 ili 100 godina i da prilagodimo sustav i strategiju razvoja tim promjenama. Ne učinimo li to imat ćemo dramatično teške posljedice", upozorio je predsjednik Josipović nakon obilaska Zavoda u pratnji ravnatelja Ivan Čačića.

Josipović je istaknuo da Zavod, koji kontinuirano radi dugi niz godina, ostvaruje sjajne rezultate iako uvjeti nisu najbolji te izrazio nadu da će ti uvjeti biti bolji. Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) - međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica. Hrvatska je od osnutka WMO-a surađivala s tom organizacijom, a nakon stjecanja samostalnosti i sama se učlanila u WMO u studenome 1992.

ZAGREB - Knjiga nastala na temelju rukopisa zapovjednika kapetana bojnoga broda Andre Vrkljana "Hrvatski argonauti 20. stoljeća - Povijest Hrvatske pomorske legije na Crnom moru 1941.-1944.", koju je uredio Vladimir Brnardić, predstavljena je danas u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Knjigu su predstavili urednik Vladimir Brnardić i autor uvodnih tekstova o odnosu snaga na Crnom moru 1941.-1944. Zvonimir Freivogel. Brnardić je napomenuo kako je Vrkljanov "ratni dnevnik" nastao tijekom 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća na temelju njemačkih pismohrana, sjećanja, zabilješki, istraživanja i dopisivanja s nekadašnjim legionarima. Istaknuo je kako je Vrkljanov strojopis dobio od Božidara Fedora Mažuranića, koji je materijale htio predati Hrvatskom državnom arhivu te dodao kako je zahvaljujući razumijevanju ravnatelja Stjepana Ćosića tiskana ova knjiga. "Ovo je prvi puta da se u hrvatskoj javnosti pojavljuje sveobuhvatno djelo o jednoj nepoznatoj epizodi iz Drugoga svjetskog rata", rekao je dodavši kako su se hrvatski mornari uključili u sastav njemačke mornarice nakon što su Talijani rasformirali mornaricu NDH. Podsjetio je kako je na Crno more poslana Hrvatska pomorska legija odnosno Hrvatski pomorski odjel te dodao kako je na Crnom moru služilo oko 250 hrvatskih pomoraca.

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je uz trećeg pokušaja počelo peto po redu suđenje u slučaju Indeks u kojem je na meti USKOK-a i policije bila korupcija na zagrebačkom Sveučilištu. Zbog prodaje ispita na optuženičkoj klupi nalazi se 11 profesora, posrednika i studenata zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti. Optužnica u ovom slučaju isprva je podignuta protiv 17 osoba, no dio ih se nagodio s USKOK-om ili im je postupak izdvojen pa će im se suditi zasebno. Početak suđenja je u dva navrata bilo odgođeno zbog nedolaska pojedinih optuženika i odvjetnika, no danas je glavna rasprava započeta, a sudac Željko Horvatović odmah je izdvojio postupak protiv prvooptuženog profesora Antuna Sertića koji je već optužen u jednom od prijašnjih suđenja za prodaju ispita na Prometnom fakultetu. Od 11 optuženika koji su ostali na optuženičkoj klupi četvero ih je nakon čitanja optužnice poreklo krivnju, dok su ostali priznali zlouporabu položaja i ovlasti ili u slučaju dvoje studenata davanje mita. Među njima je i student rekorder koji je za 2500 eura "položio" čak 11 ispita. Osim Sertića u jednom od prijašnjih suđenja u slučaju "Indeks" osuđen je i Damir Božičević. "Nova" profesorska imena među optuženima su Nikola Đaković, Katja Bošković-Gazdović, Senka Pašagić, Husein Pašagić, Katica Miloš i Dražen Topolnik kojemu je zbog nemogućnosti praćenja rasprave također izdvojen postupak i sudit će mu se zasebno.

PULA - Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izjavio je u Puli, nakon razgovora sa zamjenikom istarskog župana Vedranom Grubišićem, pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem te s predstavnicima vodoopskrbe Istarske županije, kako neće biti potrebe za redukcijom vode u Istri. Ne postoji opasnost od ljetnih redukcija vode. U Istarskoj županiji je do sada puno napravljeno vezano za vodoopskrbu, po čemu u Hrvatskoj prednjači i u tom segmentu, kazao je Plišić odgovarajući na pitanje novinara je li u Istri vodoopskrba upitna ako suša potraje do jeseni. Ocijenio je i kako su vodoopskrbni sustavi dobri i stabilni premda se, kako je rekao "hidrološki ciklusi konstantno mijenjaju". Mi smo u drugoj godini suše, a prije tri godine imali smo problema s poplavama. Već smo razgovarali s predstavnicima Hidrometeorološkog zavoda, no teško je prognozirati kakva će biti situacija s padalinama do ljeta", naglasio je direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić. Dodao je kako je na mjesnim vodovodima da sada uključe sve resurse koji postoje u istarskoj vodoopskrbi, odnosno da se uključe svi izvori koji se trenutno minimalno koriste, a koji su na raspolaganju. "Uključit ćemo sve raspoložive resurse, a razgovarali smo i o uključivanju alternativnih izvora za koje ćemo iznaći sredstva", zaključio je Plišić.

ZAGREB - U idućih mjesec dana zagrebačka Gradska uprava riješit će problem parkiranja ispred vrtića i osnovnih škola koji nemaju parkirališta te će roditeljima omogućiti 15-minutno besplatno zadržavanje u jutarnjim i popodnevnim satima, najavio je pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Mijo Bezer. Pojasnio je da je Gradski ured snimio kapacitete svih dječjih vrtića i osnovnih škola te je točno određeno ispred kojih će vrtića i osnovnih škola biti potrebno staviti znakove dozvole besplatnog 15-minutnog parkiranja. Roditelji će se tako moći besplatno parkirati od 7 do 9 sati i od 15 do 17 sati, u vrijeme kad ostavljaju djecu u vrtićima i osnovnim školama te kad po njih dolaze, rekao je Bezer. Provođenje te odluke nadzirat će redarska služba Gradske uprave i Zagrebparkinga. Bezer je naveo da se ta odluka već provodi za šest dječjih vrtića i osnovnu školu na Jordanovcu.

ZAGREB - Časnik Hrvatske ratne mornarice (HRM) poručnik bojnog broda Vjekoslav Periša danas je preuzeo stožernu dužnost u francuskom zapovjedništvu snaga na terenu u sklopu 11. smjene mirovne operacije Europske unije "EU NAVFOR Somalia - Operation ATALANTA", na francuskom zapovjednom brodu A630 MARNE, priopćilo je danas Ministarstvo obrane RH. Poručnik bojnog broda Periša stožernu dužnost u francuskom zapovjedništvu mirovne operacije "ATALANTA" obnašat će do 7. kolovoza ove godine a ovim se nastavlja aktivno sudjelovanje pripadnika HRM-a u prvoj pomorskoj operaciji EU koja je pokrenula zaštitu brodova koji prevoze hranu za pomoć Somaliji iz programa – World Food Programme (WFP), te borbi protiv pirata u Adenskom zaljevu i vodama Somalije.

ZAGREB - Na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu u travnju će se prikazati tri hrvatska filma, "Le Samourai" Ivana Faktora i "Zimica" Hane Jušić prikazat će se u Međunarodnom natjecateljskom programu, a "The Spectres of Veronica" Dalibora Barića u MuVi International, popratni program inovativnih glazbenih spotova, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar. Ovogodišnje, 58. izdanje Festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, koji je jedan od najdugovječnijih i najznačajnijih festivala posvećen kratkometražnom filmu, održat će se od 26. travnja do 1. svibnja. Faktorov "Le Samourai" eksperimentalni je dokumentarac snimljen u stanu preminulog hrvatskog avangardnog umjetnika Tomislava Gotovca koji istražuje Gotovčev intimni prostor, kao i trenutke melankolije, tuge i osamljenosti koji iz njega izviru.

ZAGREB - Političkom dramom "Oslobođenje" iz 2007., dirljivom pričom o obitelji i sudbini s Juliette Binoche u glavnoj ulozi, 26. ožujka u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje ciklus filmova izraelskog redatelja Amosa Gitaija, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez (HFS). Tijekom skoro četrdesetogodišnje karijere, Amos Gitai režirao je više od osamdeset filmova, a 2008. primio je nagradu Leopard of Honor na međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu, koja se dodjeljuje za životno djelo redateljima čija je kreativnost imala neupitan utjecaj na suvremeni film. U okviru zagrebačkog ciklusa do 3. travnja prikazat će se šest njegovih filmova nastalih od 1986. do danas. Nakon "Oslobođenja" prikazat će se nagrađivani "Esther" (1986.), "Kippour" (2000.), "Alila" (2003.), "Jednom ćeš razumjeti" (2008.) te film "Ruže na kredit" iz 2010.

ZADAR - Na području Glogova, kod Gračaca, u Zadarskoj županiji jutros je izbio veći požar, a gori trava i nisko raslinje u blizini borove šume, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Gase ga pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar, zadarske Državne intervencijske postrojbe (DIP), te jedan kanader. DUZS je također izvijestio kako je požarom kod Osijeka u blizini naselja Bilja, koji je izbio jutros iza 7 sati, zahvaćeno oko 150 hektara na minsko sumnjivom prostoru. Uz pripadnike profesionalne JVP Osijek i DVD Bilje na gašenje je oko 10,35 sati upućen helikopter.

OSIJEK - Požarom u šumskom dijelu Podravlja kod Osijeka u blizini naselja Bilja, koji je izbio jutros iza 7 sati, zahvaćeno je oko 150 hektara niskog raslinja, a vatra se širi i prema šumi topola i zaštićenom dijelu Parka prirode Kopački rit. Kako se doznaje od zapovjednika profesionalne Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Osijek Borisa Banjana, fronta požara duga je oko jednog kilometra, a zbog opasnosti jer je u blizini minirani prostor, gašenje je otežano te su u pomoć pozvane zračne snage. U gašenju sudjeluju uz osječki JVP i vatrogasci iz više dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) s desetak vozila, a pomažu i djelatnici Hrvatskih šuma. Manji požar izbio je noćas i u Kopačkom ritu, kod prijemnog centra, gdje je izgorjelo raslinje na nekoliko desetaka četvornih metara. Taj je požar brzo ugašen.

OSIJEK - O tijeku priprema Grada Osijek za "Zlatni cvijet Europe", za koji je Osijek nominiran kao jedini hrvatski grad te ušao u najužu konkurenciju od 20 europskih gradova od 2700 nominiranih iz 12 europskih država, razgovaralo se na današnjem sastanku osječkog gradonačelnika s predsjednikom hrvatske asocijacije "Zlatni cvijet Europe" Vojkom Pleštinom. Sastanku su nazočili i članovi Organizacijskog odbora koji vode brigu da Osijek u što ljepšem svijetlu i spremno dočeka međunarodni ocjenjivački sud EFE-a (Krajobrazna europska asocijacija Entente Florale Europe) koji će boraviti u Osijeku od 21. do 23. lipnja. Rezultati izbora za "Zlatni cvijet Europe" (Entente Florale Europe) bit će objavljeni u rujnu ove godine. EFE je jedno od najprestižnijih natjecanja uređenja gradova i mjesta čiji je cilj poboljšanje kvalitete života u lokalnim urbanim zajednicama, te će upravo ti elementi biti i vrednovani prema najvišim međunarodnim kriterijima, kazao je osječki gradonačelnik Krešimiš Bubalo. Pozvao je sve koji su zaduženi za uređenje Grada i kvalitetu življenja, od Unikoma, Gradskog prijevoza, Vodovoda, ali i brojnih udruga da daju svoj maksimalni doprinos kako bi "Osijek bio ponos cijele Hrvatske". Članovi Organizacijskog odbora izvijestili su o dosadašnjim aktivnostima i planovima za poslove koji predstoje. Između ostalog to se odnosi na sadnju cvijeća, te će gradska tvrtka Unikom posaditi gotovo 60.000 cvjetnih sadnica, ali su pozvani i svi građani da urede svoje okućnice, balkone, te da paze na urednost svoga grada. Posebna zamolba odnosi se na one koji crtaju grafite po fasadama zgradama da to ne čine, jer ih nagrđuju i uništavaju. U vezi s tim najavljen je prvi međunarodni festival grafita gdje će se crtači grafita moći izraziti, a koji će se održati u Osijeku u sklopu priprema grada za "Zlatni cvijet Europe".

ZAGREB - Državnim odvjetništvima lani je kazneno prijavljeno 3376 maloljetnika, što je 3,2 posto više nego godinu ranije, no istodobno je za 14,6 posto pao broj optuženih, a za 12 posto osuđenih maloljetnika. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je optuženo 1084 maloljetnika, a osuđeno 814, od čega su za njih 766 izrečene odgojne mjere (94,1 posto). U izricanju sankcija maloljetnici podijeljeni su na mlađe i starije. U odnosu na 2010. broj osuđenih starijih maloljetnika (498) pao je za 15,4 posto, a mlađih maloljetnika (316) za 6 posto. Starijim maloljetnicima izrečeno je 15 kazni maloljetničkog zatvora, to jest 15,4 posto više, te 33 pridržaja maloljetničkog zatvora, što je pad od 26,7 posto. Najveći broj prijava protiv maloljetnika (63,1 posto) odnosi se na kaznena djela protiv imovine. Lani je zbog takvih nedjela bio prijavljen 2131 maloljetnik, a 661 optužen.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ organizirao je danas stručni skup pod nazivom "Prva pomoć – početak zbrinjavanja ozlijeđene ili naglo oboljele osobe" s ciljem podizanja kvalitete pružanja prve pomoći građanima. Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u zagrebačkom hotelu Panorama uz sudjelovanje više od 70 doktora medicine iz cijele Hrvatske. Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić rekao je da je skup dio višegodišnjeg programa Crvenog križa u edukaciji pučanstva pružanja prve pomoći. "Stav Svjetske zdravstvene organizacije i medicine uopće je da ispravno i pravilno te brzo započinjanje prve pomoći znatno pridonosi spašavanju ljudskog života", naglasio je dodavši da u situacijama kada se radi o minutama ne možemo računati na hitnu pomoć jer, kazao je, nema one koja može doći u roku tri minute. "Ako dođe do naglog zastoja srca, utapanja, udara groma ili naglog iskrvarenja radi se o tri minute unutar kojih je nužno početi spašavanje ili dolazi do oštećenja organa pa i smrti", pojasnio je Jelić i naglasio da je važno "znati i htjeti pomoći bližnjemu". Komentirajući najavu postavljanja uređaja za reanimaciju na javnim mjestima u Zagrebu, Jelić je istaknuo da je to praksa koja u europskim zemljama odavno postoji.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙