FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske šume i Hrvatski lovački savez u akciji "Zelena čistka"

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. ožujka 2012. (Hina) - Hrvatske šume i Hrvatski lovački savez pridružili su se danas ekološkoj akciji "Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš" u kojoj će se 21. travnja Hrvatska čistiti od divljih odlagališta otpada.

Hrvatske šume u akciju će se uključiti čišćenjem 20 divljih odlagališta svojom mehanizacijom, opremom i ljudstvom, a Hrvatski lovački savez pridonijet će angažiranjem svojih članova u "kartiranju", to jest označavanju kritičnih mjesta i divljih odlagališta otpada te čišćenju, priopćio je organizator akcije - udruga "Žmergo".

Predsjednica udruge "Žmergo" Ana Golja kaže kako su uključivanjem Hrvatskih šuma i Hrvatskoga lovačkog saveza u akciju dobili "snažne prijatelje kampanje". Osnovna ideja Zelene čistke jest uključiti što više ljudi, čime ćemo sebi i budućim generacijama osigurati čist okoliš, te promjena stajališta i ponašanja svakog pojedinca jer briga o okolišu kreće od svakog od nas, kažu u "Žmergu".

Kako je priopćeno, voditelj Službe za uređivanje šuma Dubravko Janeš izrazio je zadovoljstvo što se Hrvatske šume pridružuju akciji, a smatraju kako je bitno osvijestiti građane o važnosti očuvanja šumskih ekosustava.

Tajnik Hrvatskoga lovačkog saveza Ivica Budor podsjetio je da taj savez okuplja 55.000 lovaca koji se brinu o zaštiti prirode i svake godine lovačka društva diljem Hrvatske organiziraju akcije čišćenja u koje uključuju i lokalne zajednice.

Ekološka akcija "Zelena čistka", koja će se prvi put provesti u Hrvatskoj, trenutačno je u prvoj fazi u kojoj se ljudi pozivaju da "kartiraju", to jest označe kritična mjesta i divlja odlagališta otpada u svojoj neposrednoj blizini.

Održava se pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika RH i Ministarstva zaštite okoliša i prirode i dio je međunarodne kampanje "Let's do it – World cleanup" 2012.

Osim u Hrvatskoj, 21. travnja akcija će se provesti i u Latviji, Litvi, Španjolskoj, Austriji, Kaliforniji te u ruskome gradu Kalinjingradu. Hrvatska gorska služba spašavanja među prvima se prijavila za volontiranje 21. travnja, Hrvatski kajakaški savez prije toga provest će akciju čišćenja voda, a Udruga e-student animirat će studente da svojim primjerom pokažu kako svaka promjena počinje od nas samih, priopćila je udruga "Žmergo".

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙