FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija je u petak pozdravila odluku o privatizaciji Brodosplita i najavila sastanak s predstavnicima Hrvatske kako bi razgovorali o pitanju hrvatskih brodogradilišta. "Pozdravljamo odluku o prodaju Brodosplita/BSO. Vjerujemo da je ugovor o privatizaciji u potpunosti u skladu s planom za restrukturiranje koji je odobrila hrvatska Agencija za tržišno natjecanje i koji je odobrila Europska komisija. Čim dobijemo ugovor mi ćemo ga podrobno proučiti i o njemu razgovarati s hrvatskim vlastima", izjavio je novinarima Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea zamoljen da komentira odluku hrvatske vlade o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskom DIV-u, te odluku da se ponude Danka Končara za Trogir i Kraljevicu odbiju, dok će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje. "Što se tiče ostalih brodogradilišta, razumijemo da je hrvatska vlada odbila ponudu i da sada proučava alternativno rješenje. Službe Komisije pozvale su hrvatske vlasti na sastanak kako bi se razjasnila sadašnja situacija i razmotrili sljedeći koraci", rekao je Stano. Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila ponudu samoborskog DIV-a o kupnji 8.073.568 dionica Brodograđevne industrije Split. Na istoj sjednici odbila je ponude Danka Končara za kupnjom brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici, te odlučila da se za Brodotrogir traži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok Kraljevica ide u stečaj. Isto tako, vlada je odlučila da će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će pulski Uljanik ići u privatizaciju po modelu organiziranog radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom.

ZAGREB - Hrvatski mornarički časnik preuzima u petak stožernu dužnost na francuskom zapovjednom brodu, u sklopu mirovne operacije Europske unije u Somaliji, priopćeno je iz ministarstva obrane. "Časnik Hrvatske ratne mornarice poručnik bojnog broda Vjekoslav Periša danas će preuzeti stožernu dužnost u francuskom zapovjedništvu snaga na terenu, u sklopu 11. rotacije mirovne operacije Europske unije EU NAVFOR Somalia - Operation ATALANTA, na francuskom zapovjednom brodu A630 MARNE", kaže se u priopćenju MORH-a. Periša će na toj dužnosti ostati do 7. kolovoza, dodaje se u priopćenju i objašnjava kako je riječ o "aktivnu sudjelovanju pripadnika HRM-a u prvoj pomorskoj operaciji EU-a" pokrenutoj radi "zaštite brodova koji Somaliji prevoze pomoć iz Svjetskoga programa za hranu (WFP)", te radi "borbe protiv pirata u Adenskom zaljevu i vodama Somalije". Šibenčanin Periša (39) završio je Pomorski fakultet u Splitu te temeljnu i naprednu časničku školu na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski, a od 2002. pripadnik je hrvatskih oružanih snaga. U ratnoj mornarici bio je, između ostaloga, zapovjednik ophodnog broda Hrvatska Kostajnica, a trenutačno je zamjenik zapovjednika 2. divizijuna Obalne straže.

BEOGRAD - Sudski postupak o zahtjevu za rehabilitaciju četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića nastavljen je u petak u beogradskom višem sudu, svjedočenjem predsjednika srbijanskog državnog povjerenstva za tajne grobnice strijeljanih nakon Drugog svjetskog rata Slobodana Markovića. Zastupnik predlagača rehabilitacije Mihailovića, Zoran Živanović, novinarima je po završetku ročišta kazao kako je Marković već na dva prethodna ročišta govorio o nedostatcima na koje je predlagačka strana ukazivala u prijedlogu za rehabilitaciju. Po Živanovićevim riječima, Marković je to podupro određenim dokazima i dokumentima, a do konačne odluke suda o rehabilitaciji nije ostalo mnogo stvari o kojima treba odlučiti. "Još je potrebno preslušati neke audio snimke... i možda, ukoliko sud bude smatrao da treba, saslušati još nekog od svjedoka", rekao je Živanović te dodao kako ne može sa sigurnošću procjeniti bi li konačna odluka mogla biti donešena na slijedećem ili nekom kasnijem ročištu. Tijekom ročišta, pred sudom je više desetina, većinom mladih, pripadnika nevladine udruge "Žene u crnom" i "Nove komunističke partije Jugoslavije" prosvjedovalo protiv rehabilitacije Mihailovića. U jednom trenutku žestoko su se verbalno sukobili s desetak, znatno starijih, pristaša Mihailovića, no sve se ubrzo smirilo nakon policijskog upozorenja. Beogradski mediji proteklih dana izvijestili su kako će na ročištu u petak sud donijeti odluku o rehabilitaciji Mihailovića, što je potom opovrgnuo beogradski sud, priopćivši kako u postupku rehabilitacije Mihailovića sudsko vijeće nije donijelo odluku te da će u nastavku postupka biti saslušavani svjedoci i razmatrani dokazi koji su u međuvremenu dostavljeni sudu.

BRUXELLES - Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić odbio je u petak u Bruxellesu komentirati postupak rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovaća, kazavši da je to unutarnja stvar Srbije. "To je prije svega unutarnje, iznimno delikatno pitanje u Srbiji i ne bih o tome raspravljao izvan svoje zemlje", odgovorio je Jeremić na novinarsko pitatnje kako bi se eventualna odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihailovića odrazila na odnose s Hrvatskom. Na dodatno pitanje kakvu bi poruku Srbija poslala svijetu ako rehabilitira Mihailovića, Jeremić je odgovorio: "dođite u Beograd pa ćemo onda o tome pričati". Pred Višim sudom u Beogradu vodi se postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića. Dragoljub "Draža" Mihailović (1893.-1946.), bio je srpski general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina.

WASHINGTON - Odvjetnik vojnika SAD-a optuženog da je ubio 17-ro afganistanskih civila u petak je rekao da njegov klijent ima rupe u sjećanju i ne razumije u potpunosti optužbe protiv njega. Očekuje se da će narednik Robert Bales, vojni veteran optužen za ubilački pohod u Kandaharu prošloga tjedna, u petak biti optužen za 17 ubojstava, rekao je u četvrtak dužnosnik SAD-a. Ranija izvješća o incidentu su govorila o 16-ro žrtava, među kojima je devetero djece i tri žene. Odvjetnik John Henry Browne je za postaju CBS je rekao da Bales ima "djelomice ima slike stvari ali u osnovu se ne sjeća ničega. Susreti s njim su mi jasno naznačili da ima problema s pamćenjem koji potječu od mnogo ranije". Browne je rekao da je Bales "na neki način u šoku... on zapravo nije znao prirodu optužbi kada sam se sastao s njime". Bales se nalazi u samici u vojnom zatvoru Leavenworthu u Kansasu a postupak protiv njega će se vjerojatno voditi u njegvoj matičnoj bazi Lews-McChrod blizu Tacome u državi Washington.

ŽENEVA - UN-ovo Vijeće za ljudska prava u petak je osudilo, kako je reklo, "oštru eskalaciju" i raširena kršenja ljudskih prava koje čine sirijske snage i produžilo mandat svojih istražitelja koji dokumentiraju zločine protiv čovječnosti uključujući pogubljenja i mučenja. Vijeće od 47 članova sa sjedištem u Ženevi je usvojilo rezoluciju koju je iznijela Danska u ime Europske unije a kojom se produžava mandat istražnog povjerenstva do sjednice u rujnu. Za rezoluciju je glasovala 41 država, tri su bile protiv (Kina, Kuba i Rusija), dvije članice suzdržane dok filipinsko izaslanstvo nije sudjelovalo. Ranije je vijeće odbacilo prijedlog Rusije da se rezolucija dopuni osudom i srmtonosnih "terorističkih napada" u Damasku i Aleppu ranije ovoga mjeseca. Rusko je izaslanstvo rezoluciju EU-a ocijenilo "jednostranom".

BRUXELLES - Europska komisija u petak je priopćila da je suspendirala sve razvojne programe u Maliju dok čeka rasplet situacije u toj zemlji zapadne Afrike u kojoj je vojska prije dva dana izvršila državni udar. Povjerenik EU-a za razvoj Andris Piebalgs rekao je da se odluka EU-a neće odnositi na humanitarnu pomoć. "Mali se posljednjih godina kontinuirano razvijao, a taj se trend može nastaviti samo u stabilnom i demokratskom okruženju", rekao je Piebalgs. "U svjetlu pogoršanja sigurnosne situacije na sjeveru Malija, i rastuće prehrambene krize u regiji, pozivam sve strane da zaštite civilno stanovništvo i poštuju ljudske živote", dodao je povjerenik. Piebalgs je također ponovio poziv EU-a da se u Maliju ponovno uspostavi ustavni poredak te da se demokratski izbori održe što je prije moguće. Vojska je u noći sa srijede na četvrtak u Maliju izvela državni udar, a u prvoj poruci objavljenoj na državnoj televiziji rekla je da će vratiti vlast u civilne ruke kad više ne bude ugrožen integritet zemlje. Kao razlog za svrgavanje predsjednika Amadoua Toumanija Tourea vojska je navela "nesposobnost da uguši pobunu Tuarega i aktivnosti islamističkih skupina" na sjeveru zemlje.

BRUXELLES - Europska unija dobila je u 2011. godini 301 tisuću zahtjeva za dodjelom azila, što je porast u odnosu na 2010., a Francuska je na prvome mjestu, objavio je u petak Eurostat, ured za statistiku EU-a. U 2010. bilo je 259 tisuća zahtjeva za dodjelom azila, navodi Eurostat koji ističe da su od 301 tisuće zahtjeva u 2011. gotovo 90 posto podnijeli novi tražitelji. Najbrojniji su Afganistanci s devet posto od ukupnog broja, a slijede Rusi sa šest posto, te Pakistanci, Iračani i Srbi s po pet posto. Među europskim zemljama najviše je zahtjeva za azil podneseno u Francuskoj, 56,300. Slijede Njemačka s 53,300, Italija s 34,100, te Belgija s 31,900. Na prvoj instanci u 2011. odbačene su tri četvrtine zahtjeva, 75 posto. Među odobrenim zahtjevima 12 posto tražitelja dobilo je status izbjeglice, a ostalima je boravak odobren iz humanitarnih razloga.

ŽENEVA - Globalne temperature u 2011. su po visini jednaneste do sada zabilježene unatoč utjecaju La Nine, pojavi klimatskih varijacija suprotnih onima u razdoblju El Nina, izvijestila je Svjetska meteorološka organizacija u petak. U prosjeku su globalne temperature 2011. bile niže od rekordnih razina iz prethodne godine ali još uvijek za 0.40 stupnja Celzija iznad prosjeka razdoblja od 1961. do 1990., kaže se u izvješću. "Svijet se zagrijava zbog ljudskih aktivnosti a to rezultira dalekosežnim i potencijalno nepovratnim utjecajem na našu Zemlju, atmosferu i oceane", rekao je glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud. La Nina, prirodna vremenska pojava povezana s obilnim kišama i poplavama na području azijskog Pacifika i Južne Amerike i sušama u Africi, bila je aktivna na tropskom Pacifiku do prošlog svibnja.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙