FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND: krajnje je neetično objaviti fotografiju obješenoga čovjeka

Autor: nkot
ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je danas kao krajnje neetično objavljivanje fotografije obješenoga Igora Benete u tjedniku "Aktual" i dnevniku "Jutarnji list" te je pozvalo Vijeće časti i Vijeće za medije da to također učine.

Iz HND-a podsjećaju da je Beneta optuženik za zločin u Gruborima počinjen u kolovozu 1995. koji je, kako se do sada tijekom sudskog postupka moglo doznati, opširno pričao o svemu što se ondje događalo tijekom akcije "Oluja - obruč". Pošto je pušten iz pritvora, izgubio mu se svaki trag. U travnju prošle godine pronađen je obješen u šumi kod mjesta Otriću, a identitet je utvrđen DNK analizom uoči početka suđenja. U međuvremenu, sve se glasnije govori da je Beneta upravo zbog tog pričanja ubijen te da policija ne želi utvrditi što se doista dogodilo.

Novinarsko istraživanje tog slučaja opravdano je i poželjno, kažu u HND-u i pritom upozoravaju da objavljivanje fotografije obješenoga Igora Benete grubo krši osnovna načela Kodeksa časti hrvatskih novinara i Publicistička načela koja je donijelo Vijeće za medije, samoregulatorno tijelo koje su osnovali novinari i medijski nakladnici.

"Kodeks časti i Publicistička načela propisuju etičnost izvještavanja o žrtvama, što Beneta u ovom slučaju jest, te suzdržavanje od senzacionalizma u pisanju o tragedijama, kakva je i Benetina sudbina", stoji u priopćenju potpredsjednice HND-a Ane Rajić-Knežević.

Sve relevantne informacije i sumnje u moguća zataškavanja u slučaju "Beneta" čitateljima su, smatraju u HND-u, mogle biti predstavljene i bez krajnje uznemirujuće fotografije koja, osim toga, po svojoj kvaliteti ne omogućuje donošenje bilo kakvih zaključaka.

Čak je upitno i je li riječ o Igoru Beneti, a javnim predstavljanjem načina na koji je umro dodatno se traumatiziraju i čitatelji i njegova obitelj, zaključuje se na kraju priopćenja.

(Hina) xpp/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙