FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup: medijskim otvaranjem do realnije slike o pravosuđu

Autor: sobr
ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Predodžba javnosti o hrvatskom pravosuđu je vrlo loša, a jedan od načina da se to promijeni je bolji i otvoreniji odnos pravosudnih tijela s medijima, gotovo jedinstveno je mišljenje sudionika današnjeg okruglog stola "Jačanje sudova u odnosima s medijima".

Riječ je o skupu kojim se završava istoimeni projekt tijekom kojega su Pravosudna akademija i Udruga hrvatskih sudaca uz pomoć Veleposlanstva Velike Britanije održali četiri radionice za glasnogovornike sudova, državnih odvjetništava i ostalih pravosudnih institucija s ciljem poboljšanja odnosa s medijima.

Ravnateljica Pravosudne akademije Ivana Goranić istaknula je da je cilj projekta bio intenziviranje komunikacije pravosuđa i medija te stvaranje uzajamnog povjerenja između glasnogovornika pravosudnih institucija i novinara.

Ustvrdila je kako je posao glasnogovornika sudova vrlo zahtjevan i odgovoran jer moraju pronaći pravu mjeru između prava javnost na točnu, punu i brzu informaciju te prava sudionika u postupku.

Zaključila je da je predodžba javnosti o hrvatskom pravosuđu na dosta niskoj razini, no po njezinom mišljenju to je nepravedna i nerealna slika koju bi trebalo popraviti većim povjerenjem i suradnjom s medijima.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić složio se da javnost ima loše mišljenje o pravosuđu te da je potrebno tu predodžbu, ako ne poboljšati, onda barem svesti u realne okvire, a jedan od načina je otvorena i kvalitetna komunikacija s medijima.

"Potrebno je stvoriti svijest kod sudaca, predsjednika sudova i glasnogovornika da je odnos s medijima vrlo važan", kazao je dodavši kako glasnogovornici informacije moraju predstaviti na jednostavan način te da one moraju svim medijima i novinarima biti dostupne pod jednakim uvjetima.

Priznao je da i dalje velik broj sudaca nevoljko kontaktira s medijima.

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac upozorio je da glasnogovornici sudova moraju voditi računa o presumpciji nevinosti i pravima svjedoka, okrivljenika, žrtava te njihovih obitelji, a istodobno javnosti moraju dati pravodobnu, potpunu i točnu informaciju.

Predstavnici novinara, predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja HND-a i novinarka Novog lista Ana Rajić Knežević i novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš upozorili su na potrebu stvaranja dobrih odnosa između glasnogovornika i novinara, jednakog odnosa prema svim novinarima, ali i na još uvijek izuzetan otpor sudaca prema medijima.

Upozorili su i da sudovi ne ažuriraju svoje internetske stranice te da je s obzirom na razvoj tehnologije novinarima danas vrlo važna brzina dobijanja informacija.

Zaključili su da bi "otvaranje" sudova prema javnosti trebao biti jedan od prioriteta hrvatskog pravosuđa.

(Hina) xsobr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙