FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati odobravaju vladin model privatizacije Uljanika

Autor: dspo
PULA, 22. ožujka 2012. (Hina) - Današnji zaključak Vlade da će se pulsko brodogradilište Uljanik privatizirati po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom prihvaćen je s odobravanjem u Sindikatu metalaca - Industrijskom sindikatu i Sindikatu Istre i Kvarnera koji djeluju u tom brodogradilištu.

Povjerenik Sindikata metalaca - Industrijskog sindikata u Uljaniku Đino Šverko izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom ustvrdivši kako nije iznenađen takvim epilogom s obzirom da je "Uljanik najuspješnije hrvatsko brodogradilište s velikom tradicijom te dobrim i uspješnim radnicima i menadžmentom".

"Uljanik je po kriterijima Europske komisije proglašen društvom bez poteškoća. Stoga kada je riječ o radničkom dioničarstvu očekujem popuste za radnike u otkupu tog paketa od 25 posto dionica", kazao je Šverko dodavši kako u sindikatu još nisu upoznati s detaljima procedure. Ovaj sindikat, kazao je, pratit će svaki korak u daljnjem procesu privatizacije.

Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku Rajko Kutlača kazao je za Hinu kako je prvi zahtjev sindikata bio taj da se u slučaju radničkog dioničarstva radnicima ponudi otkup 25 posto kapitala društva.

"Potrebno je da taj udio posjeduju radnici da nam se jednog dana ne bi dogodilo da većinski vlasnik ima mogućnost donijeti, između ostalog, i odluku o gašenju proizvodnje", rekao je Kutlača dodavši kako će sindikat time osigurati poziciju u kojoj nitko neće biti većinski vlasnik.

Cilj je ovog sindikata, ističe Kutlača, zadržavanje radnih mjesta i brodograđevne djelatnosti jer, kako je rekao, "dovođenje u pitanje opstanka brodogradnje bilo bi porazno za Republiku Hrvatsku".

Iz Uprave Uljanika nisu komentirali današnji zaključak Vlade o privatizaciji tog brodogradilišta.

(Hina) xdspo yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙