FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DHMZ obilježio Svjetski dan voda i Svjetski meteorološki dan

Autor: mbuj
ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Ivan Čačić danas je na tradicionalnom obilježavanju Svjetskog dana vode (22. ožujka) i Svjetskog meteorološkog dana (23. ožujka) u Staroj gradskoj vijećnici istaknuo kako su oba ta dana zapravo posvećena održivom razvoju.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić najavio je da će se osobno založiti da jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika u svijetu Andrija Mohorovičić konačno dobije svoj spomenik u Zagrebu. Rekao je da bi spomenik trebao biti podignut ispred zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda, ali ako bude bilo kakvih problema vjeruje da će se naći alternativna lokacija.

Ove je godine Svjetski dan voda u znaku teme "Voda i osiguranje hrane" a ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana nosi naziv "Bolja budućnost uz primjenu znanja o vremenu, klimi i vodama" i poruka je svima nama o važnosti uvažavanja spoznaja i informacija o vremenu, klimi i vodama, posebno vezanim uz njihovu eksploataciju u gospodarenju energijom i vodama, očuvanju sigurnosti kroz pravodobna upozorenja na ekstremna zbivanja, proizvodnji hrane, industrijskoj proizvodnji, turizmu, trgovini, transportu - jednom riječju - održivom razvoju, kazao je ravnatelj DHMZ-a Ivan Čačić. Istaknuo je da su pri tome od velike važnosti informacije i podaci koje daje DHMZ, a ne manja važna je i uloga akademske zajednice, posebno Geofizičkog zavoda. Dodao je kako mu je iznimno drago vidjeti kako raste broj gospodarskih partnera koji traže informacije o vremenu, klimi i vodama koje im pomažu u donošenju poslovnih odluka, planova i strategija.

"O tome gdje je kakav vjetar, kakvo je osunčavanje - to je izravno vezano uz materijalni dobitak, energetski dobitak, ali uopće i za dobitak za cijelo društvo", poručio je Čačić. Naglasio je kako moraju osigurati izvrsnost i standarde kako bi mogli ostvariti svoju ulogu te izrazio zadovoljstvo što su dobili certifikat ISO 17025 za njihov Umjerni laboratorij vezano uz mjerenje temperature i ozona. Rekao da je to na neki način jezgra koju će širiti dalje i na ostale dijelove i segmente Zavoda te da do kraja godine očekuju i certifikaciju zavoda.

I ove godine je Hrvatsko meteorološko društvo tradicionalno nagradilo motritelje na meteorološkim postajama DHMZ-a za posebno dobar rad i izvrsnost u obavljanju motriteljskog posla. Prvu nagradu - srebrnjak - dobio je motritelj na klimatološkoj postaji Županja Đuro Stjepanović.

Drugu nagradu - pretplata na časopis "Priroda" dobio je motritelj na klimatološkoj postaji Krk Stjepan Sabo, motritelj na kišomjernoj postaji Brođanci Dragomir Vidaković i motritelj na kišomjernoj postaji Novi Vinodolski Miroslav Maričić.

Treću nagradu - knjiga Otona Kučere "Vrieme - Crtice iz meteorologije" dobila je motriteljica na kišomjernoj postaji Rakov Potok Jadranka Jakovlić, motriteljica za kišomjernoj postaji Jelisavac Ana Kocman, motriteljica na kišomjernoj postaji Vođinci Marija Slamnjaković i motritelj na kišomjernoj postaji Primošten Ivan Nižić.

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Čačić podsjetio je da se Svjetski meteorološki dan, 23. ožujka, obilježava kao spomen na dan kad je 1950. stupila na snagu Konvencija temeljem koje je Svjetska meteorološka organizacija postala specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda. "Time je prije 62 godine - Svjetska meteorološka organizacija zamijenila dotadašnju Međunarodnu meteorološku organizaciju čiji korijeni sežu u daleku 1873.", rekao je Čačić i istaknuo kako se svake godine taj dan, kao i Svjetski dan voda obilježava u znaku teme od interesa za čovječanstvo.

(Hina) xbma yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙