FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan oboljelih od Downova sindroma u Puli

Autor: dspo
PULA, 19. ožujka 2012.(Hina) - Svjetski dan osoba oboljelih od Downova sindroma obilježit će se u srijedu u Puli prigodnim programom na Trgu Portarati u kojem će sudjelovati roditelji s djecom iz Pule, Rijeke, Karlovca, Zagreba, Kaštela, Pakraca, Petrinje i Trogira, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli ravnateljica pulskoga Down sindrom centra dr. Branka Butorac.

Po njezinim riječima, obilježavanjem Svjetskoga dana oboljelih od Downova sindroma želi se promicati svijest o tom sindromu i njegovu razumijevanju te pitanja vezana uz potporu i priznavanje dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s tom bolešću.

"Okupljanje osoba s Downovim sindromom i njihovih obitelji ima za cilj svraćanje pozornosti sugrađana našega grada da su oni naša djeca, prijatelji, susjedi sa svojim specifičnostima, ali i potrebom za prepoznavanjem i prihvaćanjem u životu zajednice", poručila je ravnateljica Butorac i dodala kako će taj dan "biti posvećen prenošenju ljubavi i emocija".

Podsjetila je kako će u srijedu Opća skupština Ujedinjenih naroda objaviti rezoluciju koja je donesena kako bi se diljem svijeta taj dan slavio kao "dan osvještenja".

Dogradonačelnica Pule Vera Radolović istaknula je važnost određivanja posebnog dana kada će se djeca diljem svijeta senzibilizirati za prihvaćanje vršnjaka koji se od njih razlikuju. Inače, kako se danas čulo, Zavod za javno zdravstvo ima registar osoba s Downovim sindromom u Hrvatskoj.

"Na nacionalnoj razini imamo 1500 obitelji, a u Puli 25 obitelji koje imaju djecu s Downovim sindromom", rekla je ravnateljica pulskoga centra Branka Butorac.

(Hina) xdspo yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙