FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: ulagači optimistični uoči raspleta grčke drame

Autor: neba
NEW YORK, 8. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski najavljuju znatan rast cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu jer ulagači s optimizmom očekuju rasplet grčke dužničke drame.

Terminski S&P 500 Dow Jones i Nasdaq indeks bili su u 13,00 sati u plusu između 0,7 i 0,8 posto.

Nakon tri dana slabljenja, jučer su cijene dionica na Wall Streetu porasle, a i danas se očekuje rast jer se približava kraj još jednog čina u grčkoj dužničkoj drami.

Večeras će se znati jesu li grčka vlada i privatni investitori postigli dogovor o zamjeni postojećih obveznica novima, pri čemu bi kreditori trebali otpisati dobar dio grčkih dugova.

Grčka vlada poručila je jutros da proces ide vrlo dobro, a ako većina kreditora prihvati dogovor, Atena će dobiti drugi paket međunarodne pomoći, vrijedan 130 milijardi eura, i tako izbjeći bankrot.

U fokusu ulagača bit će danas i podaci o novim zahtjevima za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna u SAD-u. Očekuje se oko 350.000 zahtjeva, isto kao i tjedan dana prije.

Jučer su upravo podaci ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, o snažnom rastu novootvorenih radnih mjesta u privatnom sektoru potaknuli rast cijena dionica.

Pozornost ulagača privlači i današnja sjednica čelnika Europske središnje banke. Ne očekuje se novo smanjenje ključne kamatne stope, no moguće su naznake daljnjeg smjera monetarne politike u eurozoni, s obzirom da gospodarstvo tog bloka klizi u recesiju.

Zahvaljujući optimizmu ulagača uoči zamjene grčkih obveznica, na europskim su burzama cijene dionica danas snažno porasle. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 13,00 sati u plusu između 1,3 i 2,1 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙