FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za zaštitu okoliša o uređenju Starog Trnja

Autor: dmak
ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Odbor za zaštitu okoliša zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je danas prihvatio donošenje Urbanističkog plana uređenja Starog Trnja, Savica zona Prisavlje - Ulica Vladimira Ruždjaka, planirana Strojarska te Odluku o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada.

Odbor nije prihvatio izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Središće - zapad, a njegovi su članovi Izvješće o radu gradonačelnika od 1. srpnja do 31. prosinca 2011. primili na znanje.

Urbanistički plan uređenja Starog Trnja (gradske četvrti površine 36,5 hektara) temelji se na smjernicama Generalnog urbanističkog plana (GUP) i njime se štiti vizura prema sjeveru uz zadržavanje prometnog pravca i njihovo proširenje, istaknula je Dragica Barešić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje. Predviđena je izgradnja do visine devet etaža na na sjeveru, odnosno do tri na jugu. Prostor je zamišljen kao mješovita stambeno poslovna zona te izgradnja nove škole sa 16 razreda kao i očuvanje postojeće s osam razreda, pojasnila je Barešić.

Predsjednik odbora Mario Zubović istaknuo je da se radi o prostoru koji već dugo očekuje

uređenje.

U prijedlogu stoji da suvremenu sliku Trnja u cijelosti tvore dvije urbane strukture: spontana–povijesna i novoplanirana. Uz zatečenu bespravna izgradnju i nedovršena područja postoje i dovršeni prostori novih naselja (Savica, Sigečica), izvedeni detalji reprezentativnog grada (ideja centralne osi), fragmenti internacionalnog urbanizma (potez između Ulice Lavoslava Ružičke i Ulice grada Vukovara), te novo naselje izraslo na zatečenoj matrici (Vrbik). Slijedom toga, trnjanski prostor danas predstavlja fragmentirani grad, navodi se u planu uređenja.

Potencijal i vrijednost položaja Starog Trnja očituje se na nekoliko razina prema kojima je taj mikro- urbani teritorijalni segment sastavnicom ukupne predodžbe o gradu. To je položaj uz centralnu metropolitansku os sjever-jug, pozicija koja u širem okruženju sadrži važne akcente zagrebačkog urbanog standarda i metropolskog identiteta: kompleks Hrvatske radio-televizije, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Koncertna dvorana 'Vatroslav Lisinski', niz visokoobrazovnih institucija.

Također i mjesto kontakta povijesnog Donjeg grada i Novog Zagreba te neposredna blizina prisavskog prostora - potencijalno najatraktivnija dionica na kontaktu grada s rijekom. Blizina prisavskog prostora definirana je kao mjesto budućeg razvoja sadržaja od najveće važnosti za grad i Republiku Hrvatsku (recentna inicijativa za izgradnju kompleksa zgrada hrvatske vlade), stoji u obrazloženju.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙