FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić suzdržni optimist u vezi s kandidatskim statusom

Autor: svuk
BRUXELLES, 28. veljače 2012.(Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić pokazao je u utorak suzdržani optimizam da će Srbiji biti odobren status kandidata, o čemu se raspravlja na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije.

"Dogovor još nije postignut, očekujemo da se to dogodi tijekom dana", izjavio je novinarima Tadić, koji je najavio da će razgovarati sa svim relevatnim čimbenicima u EU-u kako bi Srbija dobila kandidatski status i napredovala na putu prema EU-u.

Iako još nema dogovora, "mi se nećemo predati, nećemo odustati od našeg strateškog cilja, članstva u Europskoj uniji", rekao je Tadić.

Na pitanje očekuje li da će dogovor biti postignut u utorak, Tadić je rekao da je suzdržani optimist, ali da se ne želi baviti političkim prognozama.

Zadnja prepreka za dodjelu kandidatskog statusa Srbija pojavila se u obliku zahtjeva Rumunjske da se vlaškoj manjini na istoku Srbije priznaju manjinska prava.

"To je pitanje individualnih ljudskih prava, svatko se u Srbiji može izjašnjavati kako želi", rekao je Tadić, dodajući da će Srbija i nadalje imati prijateljske odnose s Rumunjskom.

Uz dodjelu kandidatskog statusa Srbiji, Europska unija želi pokrenuti postupak približavanja Kosova europskimm integracijama kroz izradu studije o izvedivosti, koja bi trebala ocijeniti sposobnosti Kosova da započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Pet zemalja članica EU-a koje nisu priznale neovisnost Kosova, traže da se tekst zaključaka formulira na način koji ne bi implicirao da one neizravno priznaju kosovsku neovisnost.

Srbija se približila na korak do kandidatskog statusa nakon što je prošli tjedan u okviru dijaloga Srbija-Kosovo postignut dogovor o sudjelovanju Kosova na regionalnim skupvcima. Po dogovoru, kosovski predstavnici će na regionalnim sastancima sudjelovati pod imenom Kosovo, koje će biti označeno zvjezdicom, dok će u fusnoti stajati objašnjenje da taj naziv ne prejudicira status i uz pozivanje na rezoluciju Vijeća sigurnosti 1244 i na mišljenje Međunarodnog suda pravde da proglašenjem kosovske neovisnosti nije prekršeno međunarodno pravo.

Njemačka je u prosincu prošle godine blokirala odluku da se Srbiji dodijeli kandidatski status i zatražila od Beograda napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom.

Tadić je istaknuo da nije lako dobiti kandidatski status, koji je "od velike važnosti" jer pruža zemlji prigodu da se reformira u skladu s europskim standardima.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙