FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Uhićena dvojica zbog pljačke banke

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. ožujka 2012.(Hina) - Nakon više od šest godina istrage slovenska policija uhitila je dvojicu osumnjičenih za pljačku sefova SKB banke u trezoru te banke u središtu Ljubljane.

Osumnjičeni 34-godišnjak i 31-godišnjak, obojica slovenski državljani, uhićeni su u petak i određen im je pritvor, a još jedan osumnjičeni, 28-godišnjak iz okolice Ljubljane, također slovenski državljanin, u bijegu je u inozemstvu, pa će se tražiti njegovo izručenje, objavljeno je na konferenciji za novinare ljubljanske policijske uprave.

Do sada najveća pljačka u Sloveniji izvedena je u noći na 1. studenoga 2005. godine. Iz trezora SKB banke pljačkaši su ispraznili 428 sefova. Računa se da je u njima bilo novca, nakita, vrijednosnih papira i drugih dragocjenosti u vrijednosti 32 milijuna eura. Banka je u međuvremenu obeštetila najveći dio vlasnika sefova. Istraga je kako se čini dugo tapkala na mjestu zbog vještine na koji je izvedena pljačka, koju su očito pripremili profesionalni kriminalci.

Nekoliko sati prije same "operacije" netko je nazvao banku i predstavio se kao klijent koji želi ući u trezor i pogledati svoj sef. Nešto poslije toga pojavio se pred trezorom zajedno s još jednim sudionikom. Obojica su zatim zaprijetivši kratkom puškom savladala i svezala dva zaštitara u trezoru, a onda u prostor pustila ostale sudionike i onesposobila nadzorne kamere.

Pljačka je po podacima koje je tada otkrila policija trajala skoro sedam sati, a sefovi su obijani uz pomoć aparata za varenje. Ukradena vozila koja su sudjelovala u ljubljanskoj "operaciji" policija je kasnije našla spaljena u okolici grada.

Policija je sada nakon otkrića osumnjičenih objavila da je motiv za pljačku bio isključivo materijalni, niječući tako stalne priče koje su se pojavljivale u javnosti da se je u sefove provalilo zbog navodnih dokumenata skrivenih u trezoru koje su teretile određene osobe.

Slovenski mediji neslužbeno navode da je barem jedan od uhićenih radio kao zaštitar u tvrtki koja je osiguravala trezor, te da je istraga bila teška jer policija osumnjičene do sada nije imala u kriminalističkoj evidenciji. Još uvijek se sumnja da su trojica osumnjičenih imali i druge pomagače za kojima se također i dalje traga. Jedan od dvojice uhićenih navodno je identificiran na temelju bioloških tragova DNK koje je policija uzela s mjesta pljačke odmah nakon što se dogodila, dok je drugi otkriven jer je previše trošio.

Naovdno su veći dio novca potrošili ili ga "oprali" izvan Slovenije, tvrde mediji.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙