FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 16. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

BRUXELLES - Ujedinjena u boli Belgija se u petak minutom šutnje u 11 sati prisjetila 28 žrtava, među kojima 22 djece, nastradalih u stravičnoj autobusnoj nesreći u Švicarskoj. Vlada je za danas proglasila dan žalosti. U cijelome kraljevstvu zastave su bile spuštene na pola koplja na službenim zgradama i crkvama. U 11 sati cijela je Belgija stala i odala počast žrtvama. Nakon minute šutnje zazvonila su crkvena zvona. Roditelji, nastavnici i djeca okupili su se pred osnovnim školama u Heverleeu i Lommelu. Te škole pohađalo je 46-ero djece koja su se vraćala sa skijanja kada se njihov autobus zabio u zid tunela. Djeca su se držala za ruke, a u Heverleuu su nakon minute šutnje u zrak pustila bijele balone. Počast je održana u vrijeme kada su posmrtni ostatci 28 žrtava stigli u Belgiju vojnim zrakoplovima C-130. U Belgiju se vratilo i osmero djece ozlijeđene u nesreći, ali mnoga su još u švicarskim bolnicama.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk objavio je u petak da će se na predsjedničkim izborima što će se održati kasno na jesen natjecati za svoj drugi mandat. "Na predsjedničkim izborima namjeravam se kandidirati za drugi mandat predsjednika Republike Slovenije i to kao kandidat državljanki i držvljana", izjavio je Tuerk u priopćenju i video poruci. Tuerk će kandidaturu uložiti kao nestranački kandidat, s listom potpore na kojoj će, kako tvrdi, biti građani iz svih dijelova Slovenije i svih društvenih skupina. Pri tome, poručio je, namjerava i dalje djelovati nestranački i spreman je na suradnju sa svim strankama. Tuerk je na predsjedničkim izborima 2007. godine u drugom krugu izbora s dvotrećinskom većinom glasova pobijedio Alojza Peterlea, nekadašnjeg predsjednika vlade čiju su kandidaturu podržavale stranke desnog centra. Za ovogodišnje predsjedničke izbore do sada je svog kandidata najavila samo vladajuća Slovenska demokratska stranka (SDS). Njezin kandidat, kojega će možda podržati i neke druge stranke desnog centra, bivši ministar obrazovanja Milan Zver, sada je zastupnik u Europskom parlamentu.

ANKARA - Turska razmatra uspostavu tampon zone unutar Sirije zbog izbjeglica koje pred sukobom bježe u Tursku, izjavio je u petak turski premijer Tayyip Erdogan. Turska je oprezna oko vojne intervencije u susjednoj Siriji, ali je dala naznake da bi mogla biti prisiljena djelovati u slučaju ulaska velikog vala izbjeglica na njezin teritorij ili masakra koji bi eventualno počinile sirijske vladine snage. Tampon zona unutar Sirije nužno bi trebala osigurana, piše Reuters. Bez barem prešutnog sirijskog pristanka to bi moglo uvući turske snage, druge najveće u NATO-u, u sukob sa sirijskim vojnicima. Sukobi su se približili turskoj granici kada su sirijske vladine snage napale regiju Idlib. "Kada je u pitanju Sirija, razmatra se tampon zona, sigurnosna zona", rekao je Erdogan novinarima dodajući da su u razmatranju i druge ideje. "Bilo bi pogrešno na to gledati samo iz jedne perspektive." Turska navodi da je na njezinom teritoriju trenutačno 14.700 sirijskih izbjeglica. U četvrtak je priopćila da je jako porastao njihov broj budući da ih je oko tisuću ušlo u zemlju u svega 24 sata.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. boravit će od 14. do 16. rujna u posjetu Libanonu, kamo će doći s porukom mira i jedinstva za istočne kršćane, objavio je poglavar Grkomelkitske crkve, patrijarh Gregorij III. nakon sastanka s njime u Vatikanu. "Papa nam dolazi kako bi osnažio kršćane i kako bi bili jedinstveni(...)", rekao je Gregorij III. Papa će "donijeti poruku mira Bliskom istoku" u času kada to područje potresa snažan unutarnji sukob u Siriji i kada još nema rješenja za palestinsko-izraelski sukob, rekao je. Grigorij III., koji je tako potvrdio najavljeni pohod Benedikta XVI. Libanonu koji je Sveta Stolica više puta spominjala, rekao je da će biti prvi koji će 14. rujna dočekati Benedikta XVI. u bazilici svetog Pavla u Harisi, poznatom svetištu Naše Gospe Libanonske. Benedikt XVI. sastat će se s mladima, vjerskim čelnicima, redovnicima i redovnicama. No, osim kratkog susreta s političkim čelnicima, Papa bi se trebao sastati i s vjerskim vođama nekršćanima te kratko posjetiti neke kršćanske crkve. Papa će 16. rujna slaviti misu na kojoj će objaviti apostolsku ekshortaciju, završni dokument s Biskupske sinode održane u listopadu 2010. i posvećene položaju kršćana na Bliskom istoku.

SUBOTICA - Predstavnici Srba u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji požalili su se u razgovoru sa službenim predstavnikom Vojvodine da je srpska zajednica medijski izolirana u Hrvatskoj, objavili su srbijanski mediji. Predstavnici Srba iz istočne Hrvatske u razgovoru s vojvođanskim tajnikom za kulturu i informiranje Miloradom Đurićem kazali da nisu dovoljno zastupljeni na javnim medijskim servisima u Hrvatskoj, prenijela je u petak srbijanska agencija Beta pozivajući se na priopćenje okrajinskoga tajništva za informiranje. Predstavnici srpske zajednice su ocijenili "da bi bilo veoma značajno da Srbi u Hrvatskoj imaju svoje informativne emisije, kako bi bili obaviješteni o važnim temama za zajednicu". Đurić je s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj razgovarao o mogućnostima suradnje i o realizaciji zajedničkih programa u kulturi i informiranju. On je rekao da kulturni prostor "ne završava s državnim granicama" i dodao da je cilj da se pomogne u očuvanju kulture i kulturne baštine, kako nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, tako i srpske zajednice u zemljama u okruženju.

KABUL - Turski helikopter iz sastava NATO-ovih snaga u Afganistanu (ISAF) srušio se u petak na jednu kuću u predgrađu prijestolnice Kabula i pritom je poginulo 12 turskih vojnika u letjelici i četiri afganistanska civila na tlu, izvijestila je turska vojska i policija. "Dvanaest naših vojnika u helikopteru postalo je mučenicima", priopćila je turska vojska u Ankari. Helikopter je pao na kuću u okrugu Bagramiju, izjavio je nešto ranije načelnik kabulske policije Mohamad Ajub Salangi, dodavši da se letjelica nakon pada zapalila. Na tlu su stradala četiri civila: dvije žene i dvoje djece, rekao je afganistanski policijski časnik. Po njegovim riječima, izgleda da je uzrok pada tehnički kvar, a isto je kazao i turski ministar vanjskih poslova. "I lokacija i način na koji je došlo do pada ostavljaju dojam da se radi o tehničkom kvaru", rekao je ministar Ahmet Davutoglu novinarima u Istanbulu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙