FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUO: zaračunata premija krajem veljače 1,66 milijardi kuna

Autor: nbrc
ZAGREB, 15. ožujka 2012. (Hina) - Zaračunata premija 27 društava za osiguranje u Hrvatskoj na kraju veljače ove godine iznosila je 1,66 milijardi kuna, što je na razini istog razdoblja prošle godine, kumulativni su podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Kako navode iz HUO-a, u skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija na kraju veljače iznosi 1,3 milijarde kuna, što je 1,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok se kod životnih osiguranja bilježi rast premije za 4,1 posto, na 364 milijuna kuna.

U ukupnoj premiji i u neživotnim osiguranjima najzastupljenija vrsta su i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 420,8 milijuna kuna, što je u odnosu na veljaču prošle godine rast za 3,8 posto. Ta vrsta osiguranja u premiji neživotnih osiguranja ima udio od 32,37 posto, a u ukupno zaračunatoj premiji 25,29 posto.

U skupini životnih osiguranja zaračunata bruto premija iznosi 364 milijuna kuna, pri čemu najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom od 316,7 milijuna kuna, što je porast za 3,6 posto u odnosu na veljaču prošle godine.

Podaci HUO-a po društvima osiguranja pokazuju da većina velikih osiguravajućih kuća, izuzev Allianza, bilježi pad premije osiguranja, dok visok postotni rast ima nekoliko manjih osiguravajućih društava.

Vodeći hrvatski osiguravatelj i nadalje je Croatia osiguranje i njegova zaračunata bruto premija na kraju veljače je gotovo 648 milijuna kuna. To je pad zaračunate premije za 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pa je i udio tog osiguravatelja pao sa 39,79 posto krajem veljače prošle na 38,94 posto krajem drugog mjeseca ove godine.

Drugo mjesto na hrvatskom tržištu ima Allinaz koji je, s rastom premije za 12,4 posto, na 209,7 milijuna kuna krajem veljače, povećao svoj udio sa 11,22 posto na 12,6 posto.

Na trećem i četvrtom mjestu su dva osiguravajuća društva koja se bave neživotnim osiguranjima, Euroherc s premijom od 132,1 milijun kuna te Jadransko osiguranje s premijom od 92,4 milijuna kuna. Oba bilježe pad zaračunate premije u odnosu na veljaču prošle godine, Euroherc za 4 posto, a Jadransko za 0,6 posto. Tržišni udio Euroherca iznosi 7,94 posto, a Jadranskog osiguranja 5,5 posto.

Triglav osiguranje bilježi pad zaračunate bruto premije za 11,2 posto, na 75,4 milijuna kuna krajem veljače, a njegov je udio na tržištu osiguranja 4,53 posto.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙